Na SEEfestu u Los Anđelesu filmovi Bajića, Đorđevića, Dapčevića…

Kultura 29. apr. 202114:08
Podeli:
Izvor: Promo / Moj jutarnji smeh

Počelo je novo izdanje festivala SEEfest (Festival filmova Jugoistočne Evrope) u Los Anđelesu. Festival je osnovan još 2002. godine, a svih ovih godina cilj je ostao isti – na godišnjem nivou predstavljati filmove hvaljene i u u međunarodnim okvirima, kao i umetničke instalacije, konferencije filmskih stvaralaca, filmske i projekte novih medija u fazi nastajanja, filmske retrospektive, književne salone i ostale događaje iz ovog dela Evrope i sveta, navodi FCS.

I ove godine u programima festivala u Los Anđelesu biće niz srpskih filmova i manjinskih koprodukcija; publika će tako biti u prilici da pogleda mnogonagrađivani celovečernji rediteljski prvenac Marka Đorđevića, film „Moj jutarnji smeh“, kao i dugometražno dokumentarno ostvarenje „Linija života“ iskusnog Darka Bajića.

Na programu je srpsko-britanski dokumentarac „Faith and Branko“ autorke Ketrin Hart, a tu je i manjinska srpska koprodukcija, takođe dokumentarni film „U slavu kraljice“ Tatije Škirtladz, kao i kratki filmovi „Izgubljeni dani“ u režiji Jovane Avramović i  „Jakna“ u režiji Aleksandre Nestorov.

Izvor : Promo / U slavu kraljice

Svetsku premijeru ovih dana na ovoj losanđeleskoj filmskoj fešti imaće kratkometražno dokumentarno ostvarenje „Nevidljivi život“ (Invisible Life) autora Vuka Dapčevića, koji uz, kako navode, dosta mračnog humora prikazuje lokdaun u Srbiji tokom marta 2020. godine. Dapčević je i snimatelj N1. U program je uvršten i srpski kratki animirani film „Trkija“ Marije Vulić i Isidore Vulić.

Počasne nagrade festivala dobiće Dubravka Ugrešić, hrvatska glumica Marija Škaričić i srpska glumica Jasna Đuričić (osim Mog jutarnjeg smeha, na programu je i ostvarenje Quo Vadis, Aida u kome Jasna Đuričić takođe glumi). Članice žirija su i Milena Zdravković, koncept-dizajnerka poreklom i obrazovanjem iz Srbije, i Ivana Todorović, rediteljka, između ostalog, zaslužna i za režiju nagrađivanog kratkog igranog filma „Kao kad sam kod kuće“.

Festival je počeo juče, 28. aprila, i trajaće do 5. maja.

Komentari

Vaš komentar