Na prvom regionalnom filmskom festivalu nagrađivani filmovi iz Kana i Berlina…

Kultura 02. apr 202110:50 0 komentara
N1

Devetodnevni festival koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije biće održan online i ujedno predstavlja prolećno izdanje svakog od festivala: Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma, Filmskog festivala Herceg Novi i Zagreb Film Festivala, saopštili su ogranizatori, objavljujući i program festivala.

„Prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala iz četiri zemlje: Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija), Zagreb Film Festival (Hrvatska) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), publici nudi novi doživljaj festivalskog iskustva. BIće održan onlajn na na ondemand.kinomeetingpoint.ba“, dodaje se.

POVEZANE VESTI

Od 9. do 17. aprila publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, prikazaće se filmovi koje su izabrali selektori četiri partnerska festivala.

U programu festivala su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Kanu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmenjenoj formi usled pandemije, kao i dva jugoslavenska klasika.

To su filmovi “Smrt filma, a i mog oca” (režija: Dani Rosenberg), hibridna kombinacija fikcije i stvarnosti u kojoj reditelj prati poslednje dane svog oca kamerom, trudeći se da zamrzne vreme i naoruža se protiv nadolazeće tuge. Film je bio u službenoj selekciji festivala u Kanu.

U programu je i “Novi poredak”, novi igrani film meksičkog reditelja Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji, gde je osvojio Srebrnog Lava – Veliku nagradu žirija. U napetoj distopijskoj drami, Franco aktuelizuje pitanje revolucije i uspostavljanje novog poretka.

Debitantski igrani film Filipa Jurjeva “Mladi kitolovac” premijerno je prikazan i nagrađen prošle godine na festivalu u Veneciji, a govori o tinejdžeru koji živi u izolovanom selu na Beringovom moreuzu, koje se nalazi između Čukotke i Aljaske i deli Rusiju od Amerike.

Sa Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u programu su filmovi “Sluge režima” (Ivan Ostrochovský) o epizodi iz života mladih verskih službenika rastrzanih između Katoličke crkve i vladajućeg Komunističkog režima 1980-ih u Čehoslovačkoj, te debitantski igrani film Jeanette Nordahl “Krvne veze”. Dokumentarni film “Jedna od nas” Đure Gavrana, koji je svetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju.

U programu su i restaurirane verzije jugoslovenskih klasika, koji se prikazuju sa željom da se podseti na filmsko blago regije: film “Pavle Pavlović” Puriše Đurđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Kanu.

Uz film, publika će imati priliku da pogleda i razgovore s nekim od autora filmova u programu.

Ovaj program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je zajedničke saradnje i udruživanja četiri festivala iz regije. Njihova saradnja će biti nastavljena i kroz program ovogodišnjih izdanja festivala.

Na svakom od festivala biće predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova sve s ciljem uspostavljanja novih vrednosti usled promena u filmskoj industriji izazvanih pandemijom COVID-19, okupljanja publike i promocije kulturnog nasleđa te vraćanja osećaja zajedništva i blikosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!