Na Nišvilu Derila Džonsa menja veliko džez ime, večeras nastupaju Džipsi Kingsi

Kultura 12. avg 202119:07 > 19:08 0 komentara

U četvrtak uveče počinje glavni, muzički deo festivala Nišvil, a do sada je otkazao jedan bend i Deril Džons zbog obaveza sa Stounsima.

Na novinarskoj konferenciji je rečeno da basista koji radi sa Rolingstonsima Deril Džons, morao da otkaže zbog obaveza sa matičnim bendom.

Umesto njega je došao Džamaludin Tahuma, koji je na današnjoj konferenciji rekao: „Nisam bio najavljen, niti u programu festivala. Zato mi je jako drago da sam uepeo da dodjem i da stignem na vreme kako bi upoznao sve ove ljude za koje vidim da u muzici vide istinu. Cela ova kovid situacija otežava stvari i ume sve da zakompliluje, ali dočekali su me jako ljubazni ljudi i drago mi je da sam u Nišu. Dopada mi se mnogo toga, naravno – hrana“.

Kako javlja reporter N1, oganizovano je antigensko testiranje za one koji ne donesu potvrdu o vakcinisanju ili preležanom kovidu, za 300 dinara.

Ivan Blagojević, direktor Nišvil festivala, kaže da se nada da će Deril Džons doći narednih godina. Otkazao je samo jedan bend, naveo je i dodao da je Džamaludin veoma veliko ime, podsećajući da je on bio basista legendarnog Orneta Kolmana.

Na konstataciju da se u javnosti moglo čuti negodovanje zbog nastupa i dodeljivanja nagrade „Šaban Barjamović“ Goranu Bregoviću, jer je za života Šaban Bajramović imao nesuglasice sa njim i spominjao da je on uzimao deo njegovog stvaralaštva, Blagojević kaže da se „Bregović uklapa u Nišvil, podsećajući da je, takođe, učestvovao na najvećem džez festivalu na svetu „Montreal“ i čest je gost džez festivala“.

Goran Bregović je dosta učinio, koliko god imali primedbi, i ispravio nepravdu – potpisao Šaban Bajramovića kao koautora pesme Mesečina, kaže Blagojević i dodaje: „Drago mi je što će se slikati pored spomenika (Bajramoviću) jer je prvi dao donaciju od 3.000 evra te 2010. godine. On je svojom svetskom karijerom doprineo popularnosti Šabana Bajramovića“.

Upitan koliko je bilo teško organizovati festival u uslovima korone, Blagojević kaže da, kao organizatori, preživljaju horor. Sve se promenilo, sve je poskupelo, gomila stručnih majstora je otišla iz zemlje, imamo problema s tehnikom, naveo je. „Svi su nam smanjili bužet i grad i ministarstvo je bacalo mrvice, a sponzori su se izvinjavali“, prenosi Blagojević.

On je podsetio i ko će biti gosti. Detaljnije u videu.

Satnica za muzički deo festivala večeras:

19:45 – 20:35 Orkestar „Impresija“ ft. Bojana Stamenov i Zoran Šandorov (SRB)

20:43 – 21:33 The Belgrade Dixieland orchestra (SRB)

21:41 – 22:36 Per „Bass Viking“ Mathisen trio ft. Gary Husband i Nguyen Le (NOR, GBR, FRA)

22:44 – 23:44 Stone Groove ft. Jean-Paul Bourelly, Darryl Jones and Jamaaladeen Tacuma ((USA)

23:52 – 1:07 Gipsy Kings (FRA)

1:10 – 2:00 Kanda kodža i Nebojša (SRB)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!