Na Nišvil TV za vikend besplatno gledanje argentinskog „Džez festivala na plaži“

Kultura 29. jan 202115:20 > 15:24
Džez festival
Izvor: Nišvil

Kompletan program argentinskog “Festival de Jazz en la Playa” na Nišville TV ( http://nisville.com/live-stream/ ) gledaoci će moći 30. i 31. januara da besplatno gledaju i slušaju, odnosno nastupe sastava: Jazz 4, Ad Libitum, Migel Anhel Taljarita, Nevua Jazz Trio, Tango Jazz Quartet, Sotavento Big Band, Orquesta de Monte, Orquesta de Cañuelas, Marselo Gilespi Rodriges.

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji kroz nastupe, a sada već i prijateljstvu Nišvil džez festivala i argentinskih muzičara okupljenih oko Tango Jazz Quarteta i Sotavento big benda, tokom predstojećeg vikenda, u subotu i nedelju (30. i 31. januara) na Nišvil TV platformi biće emitovan kompletan program dvadesetog izdanja “Festival de Jazz en la Playa” (Džez festival na plaži) koji je proteklog vikenda održan u argentinskom gradu Ostendeu na Atlantskom okeanu, 400 kilometara od Buenos Ajresa.

Direktor ovog festivala je saksofonista, kompozitor, dirigent i pedagog Gustavo Firmenih (inače i lider pomenutih sastava Tango Jazz Quartet i Sotavento Big Band). Tokom proteklih dvadeset godina, na scenamaa ovog festivala nastupili su svi najznačajniji argentinski i južnoamerički muzičari, ali i džezeri iz svih ostalih krajeva sveta, predstavljajući čitavu lepezu stilova od svinga, preko bi bapa i hard bapa, do različitih fuzija džeza i drugih stilova – pogotovo argentinske muzičke tradicije. Takođe, festival je uvek bio otvoren za predstavljanje mladih sastava kojima su ti nastupi po pravilu bili značajna “odskočna daska” za dalju karijeru.

Publiku ovog festival osim stanovnika ovog dela, ali i cele Argentine, čine turisti iz celog sveta, a ovogodišnje izdanje je uz poštovanje protokola za suzbijanje koronavirusa bilo kombinacija živih nastupa u odmaralištu Barlovento Beach u Ostendeu i prethodno snimljenih koncerata.

Festival je u direktnom prenosu ili u odloženim snimcima, emitovan na tridesetak platformi džez festivala i klubova od Njujorka do Mozambika – uključujući i istoimeni belgijski grad Ostende. Inače ova dva grada istog imena su i zvanično pobramitljena, jer su argentinski Ostende početkom 20. veka osnovali upravo imigranti iz Belgije

Komentari

Vaš komentar