Na Kalemegdanu otvorena izložba fotografija „Novi talas u Beogradu“

Kultura 22. apr 202123:49 > 25. apr 2021 12:31 2 komentara
OTVARANJE IZLOZBE FOTOGRAFIJA
Tanjug/Dragan Kujundžić

Izložba fotografija "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)", autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, otvorena je večeras ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu.

Ova izložba prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četiri ugledna fotografa koji su 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj Novog talasa – Goranke Matić, Gorana Vejvode, Branislava Brajana Rašića i Branka Gavrića.

Autorka Zorica Kojić rekla je agenciji Beta da je za nju i koautora izložbe Dragana Ambrozića ta izložba „fantastična prilika da ispune neke svoje tinejdžerske snove, i ocenila da Novi talas nije „samo neki običan rok događaj, neka usputna scena“ nego nešto što čini kulturu Beograda velikom.

„Dragan i ja smo 40 godina sanjali da postavimo ovu izložbu i ova godišnjica nije obična nego ima neko dublje značenje. Kada vidimo sve ove generacije koje su ovde došle, koje su možda čule od svojih roditelja, onda shvatamo koliko je važno da se izložba postavi i to ovde da svi sugrađani vide zašto je ovo jedna važna tekovina kulture“, rekla je Kojić.

Dragan Ambrozić ističe za Betu da je možda krajnji trenutak da se predstavi ta zaostavština „onako kako ona jeste, i dalje živa, i dalje puna energije, i dalje inspirativna za neke mlade ljude“ kao što je bend Šajzerbiterlemon, koji je kasnije na otvaranju nastupio.

Ambrozić je naveo da je lepo što će izložba biti postavljena do juna pa će građani Beograda i svi posetioci Beograda moći da vide „ljude koji su svojevremeno na albumu ‘Paket aranžman’ obeležili muzičku tradiciju naše zemlje jednim savremenim zvukom koji još uvek traje i dokazuje da je vanvremenski“.

„Možda je ovo poslednji trenutak da sve ovo prihvatimo kao deo opšte kulture i upoznamo mlađe šta je sve tu bilo i predstavimo to kao veliku kulturnu vrednost što to i jeste“, dodaje Ambrozić.

Na otvaranju su govorili i dvojica autora izloženih fotografija Brajan Branislav Rašić i Branko Gavrić koji je i autor omota za kompilaciju „Paket aranžman“, Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma, i rok kritičar Momčilo Moma Rajin, koji je 80-ih godina bio programski direktor Studentskog kulturnog centra i „otvorio vrata“ te institucije novotalasnim bendovima.

Na albumu „Paket aranžman“ u februaru 1981. prvi put zajedno predstavile su se tada najtalentovanije nove grupe u gradu Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare