Na Art marketu u Budimpešti srpski umetnici, galerije, izložbe…

Kultura 03. okt 202215:00 1 komentar
Mića Stajčić - Feng Shui galerija X VITAMIN

Manifestaciju Most Srbija u okviru Međunarodnog sajma umetnosti Art Market Budapest, koji se održava od 4. do 9. oktobra u Balna centru u Budimpešti, otvoriće potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, u sredu 5. oktobra u 18 časova. Art Market Budapest jedanaest godina predstavlja vodeći događaj za oblast savremene umetnosti u regionu. Ove godine predstaviće sa posebnom pažnjom manifestaciju pod nazivom MOST SRBIJA, koja obuhvata izlaganje osam umetničkih galerija iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca: Bel Art, X VITAMIN, ŠTAB, Rima, Novembar, B2, Monolog i Sanjaj, dva umetnička projekta, muzejski kvart, izložbu savremene srpske fotografije, predavanja, tribune, performanse.

Međunarodna stručna javnost i ljubitelji umetnosti upoznaće se sa delom srpske umetničke scene kroz nastup galerija koje imaju profilisane programske koncepcije i predstraviće umetnike koje zastupaju, među kojima su: Đorđe Ivačković, Ana Vrtačnik, Andrea Ivanović Jakšić, Uroš Đurić, Joškin Šiljan, Milija Čpajak, Đile Marković, Veljko Vujačić, Mića Stajčića, Nikola Markovića, Nina Ivanović i drugi.

U četvrtak, 6.oktobra, biće otvorena izložba radova iz kolekcija Fondacije Mira Brtka iz Beograda i muzeja Q Contemporary iz Budimpešte pod nazivom Svet Mire Brtke (The World of Mira Brtka – A Retrospective) u prostoru muzeja Q Contemporary.

Marina Marković će izvesti performans ’’The Arrangment’’ u saradnji sa Art Market Budapest, u petak, 7. oktobra. Pored toga, biće prikazan izbor iz privatne umetničke kolekcije Nenada M. Kostića u Studiu Gabor M. Szoke, izložba umetnika iz Vojvodine. Umetnost bez granice koji stvaraju i žive u Mađarskoj u Magyar Muhely (Mađar Muhilji) galeriji i izložba Fotografija posle fotografije na sajmu umetnosti, čija je kustoskinja Aleksandra Lazar, direktorka Asocijacije umetničkih galerija Srbije, organizacije koja je realizator projekta Most Srbija.

Relevantnost srpske savremene umetnosti u internacionalnom kontekstu biće tema jedne od tribina na Art Market Budapest o čemu će razgovarati domaći i strani stručnjaci, navode organizatori.

Ovo predstavljanje srpske savremene umetničke scene podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare