„Muzeji za 10“, od srede u više od 90 muzeja i u 50 gradova

Kultura 10. maj 202116:12 > 17:04
Izvor: Muzeji za 10 / Ministarstvo kulture

Manifestacija "Muzeji za 10" sa temom "Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse" održaće se, po sedmi put, od 12. do 18. maja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i drugih institucija.

U okviru ove manifestacije biće obeleženi 17. Evropska noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja, najavljeno je u Narodnom muzeju u Beogradu na konferenciji za medije.

Pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić istakla je da je pandemija uticala na stvaranje nove muzejske publike, a izazov koji je postavila pred muzejske institucije bio prekratnica za muzeje jer se pokazalo da su muzejski delatnici kreativni, sposobni i prilagodljivi o čemu svedoči izuzetno veliki broj posetilaca u virtuelnom svetu.

„Кada čujete podatak da su od 149 muzejskih ustanova, više od 100 muzeja učesnici na ovogodišnjoj manifestaciji, jasno je da gotovo dve trećine ove godine učestvuje u ovoj manifestaciji „Muzeji za 10“ što je rekordan broj za dosadašnje njeno održavanje“, izjavila je pomoćnica ministra.

Ona je istakla da su se muzeji odlično snašli pred izazovima koje je donela 2020. godina imajući u vidu da su republički muzeji bili zatvoreni za posetioce samo mesec i po dana.

„Muzeji su od početka pandemije prešli u virtuelni sferu nastavljajući da vrlo angažovano učestvuju u društvenom životu kroz različite sadržaje postojećih izložbi ali i niz novih koje su plasirali putem društvenih mreža i svojih sajtova“, napomenula je ona.

Кoordinator „Muzeja za 10“ Slavko Spasić predstavio je program i napomenuo da ovogodišnja manifestacija nosi simboličan naziv budući da su se muzeji sa desetkom izborili sa brojnim izazovima koje je 2020. godina donela.

„Okosnica manifestacije je 18. maj kada je Unesko ustanovio Međunarodni dan muzeja. Mnogi učesnici svoje programe predstaviće kombinovano, dakle kroz virtuelne ture ali će i pustiti publiku u muzej“, rekao je Spasić.

Biljana Đorđević, koordinator manifestacije i muzejski savetnik Narodnog muzeja podsetila je na istorijat manifestacije i dodala da se njome zapravo obnavlja Nacionalna nedelja muzeja koja je nastala na inicijativu Uneska.

Komentari

Vaš komentar