Mionica dobila spomenik Milanu Rakiću

Kultura 04. okt 202210:09 1 komentar
N1/Milena Kuzmanović

U Mionici je otkriven spomenik Milanu Rakiću, književniku, pesniku i diplomati, delo akademskog vajara prof. Zorana Ivanovića. Na prigodnoj svečanosti 2. oktobra, na dan rođenja Milana Rakića, spomenik su otkrili Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova i predsednik opštine Mionica Boban Janković.

U svom obraćanju na svećanom skupu priređenom povodom otrkivanja spomenika, predsednik Mionice Boban Janković naglasio je da je osamdeset i četiri godine Rakić čekao da dobije svoj spomenik u Mionici, mestu svog porekla, gde se rodio i školovao njegov otac, poznati ekonomista Mita Rakić.

„Svaki grad ima, ili nastoji da ima svog besmrtnog ambasadora kulture, istorije i tradicije, ambasadora posvećenosti, čojstva i junaštva. Ovde, u svojoj rodnoj Mionici, na dan svog rođenja, Rakić je dobio večno obeležje. Dobio je mesto koje mu odavno pripada. Nastojaćemo da u narednim godinama „Dani Milana Rakića“ budu sadržajniji, sa još više programa. Sada imamo i prelep prostor za to“, rekao je Boban Janković i dodao da nema sumnje da Srbija danas, na Kosovu brani svoj teritorijalni integritet, čast i međunarodno pravo, kao i pre 110 godina, kada je Rakić, uz stihove svoje pesme „Na Gazimestanu“, otišao u dobrovoljce.

Ministar Nikola Selaković je pohvalio Opštinu Mionica za negovanje kulture sećanja, istakavši da se ovo mesto može pohvaliti i spomenikom Živojinu Mišiću, izdanku mioničkg kraja, ali i jedinstvenom Spomen postavkom posvećenoj Kolubarskoj bitki, koja je u nastanku u Mionici. Prema Selakovićevim rečima, to je odličan podstrek za mlade Mioničane, da pred sobom imaju ideju velikana poput Mišića i Rakića kojima mogu da teže.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su autor spomenika, akademski vajar i profesor Zoran Ivanović, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, narodni poslanici, članovi Odbora za kulturu Skuštine Srbije, predstavnici Opštinske uprave Mionica, direktori javnih ustanova ppštine Mionica, veliki broj učenika i građana Mionice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare