Mionica dobija umetničku galeriju od 150 kvadrata

Kultura 09. mar 202214:43 0 komentara
Arhiva Opštine Mionica

Vlada Republike Srbije i Opština Mionica opredelile su 13,5 miliona dinara za buduću umetničku galeriju od 150 kvadrata u centru varošice.

Nekadašnji stambeni prostor biće adaptiran u legat, gde će biti izložena umetnička dela slikara, muraliste i filmskog stvaraoca Slobodana Jevtića Pulike.

„Mnogo truda i rada smo uložili u ovaj projekat i sada smo na korak od realizacije. Nekadašnji ruiniran prostor zamenio je izuzetan Kulturni centar, u sklopu kog se gradi Kuća Kolubarske bitke i Pulikin legat. Ovo izuzetno nasleđe i deo kulturnog blaga Srbije izdići će Mionicu na kulturnoj mapi čitave Evrope i zajedno sa Kućom Kolubarske bitke i Umetničkim paviljonom, čija je izgradnja planirana, predstavlja impozantnu zaostavštinu za budućnost i pokolenja koja dolaze. Kultura predstavlja temelj opstanka jednog naroda i društva i zato je veoma važno da ulažemo u njen razvoj“, rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Valjevac Slobodan Jevtić Pulika, umetnik koji je najveći deo svog života proveo radeći širom Evrope, najviše u Francuskoj, odlučio je da Mionici podari 210 umetničkih dela, među kojima su i umetnička dela Ljube Popovića i Dade Đurića koja će biti deo Legata.

„Godinama negujemo izuzetnu saradnju sa umetnikom Slobodanom Jevtićem Pulikom. Dugujemo mu veliku zahvalnost na vrednim umetničkim delima koja će se nalaziti u Mionici. Rekonstrukcija centralnog parka, spomenik Milanu Rakiću, Kuća Kolubarske bitke i Pulikin legat doprineće razvoju naše Mionice u kulturnom i turističkom pogledu“, poručio je Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!