Miloš Lolić dobitnik nagrade za režiju „Ljubomir Muci Draškić“

Kultura 21. jun 202117:34 0 komentara
Foto: JDP

Reditelj Miloš Lolić dobitnik je ovogodišnje, bijenalne nagrade za režiju „Ljubomir Muci Draškić” za predstavu Kaspar Petera Handkea u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nagradu, koja je danas dodeljena u pozorištu Atelje 212, primili su direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović i glumac Miodrag Dragičević, dok se Miloš Lolić prisutnima obratio putem video zapisa u kome se zahvalio na nagradi koja za njega ima poseban značaj s obzirom na to da nosi ime izuzetnog pozorišnog reditelja i njegovog profesora.

U obrazloženju tročlanog žirija u kome su bili Svetlana Bojković (predsednica žirija), Gorica Popović i Tihomir Stanić, navodi se da je Miloš Lolić, postavljajući na scenu Kaspara, Petera Handkea, uprkos antidramskom štivu, uspeo da ostvari izuzetno uzbudljivu predstavu intenzivnog unutarnjeg dramskog zbivanja.

POVEZANE VESTI

„Igra glumaca na čelu sa Miodragom Dragičevićem, scenografija Jasmine Holbus i muzika Nevene Glušice ostvaruju retko viđano jedinstvo pozorišnog čina. Predstava u nama gledaocima otvara niz pitanja koja postavljamo sami sebi: Ko smo? Šta je smisao našeg postojanja? Šta je i kakva je naša međuljudska komunikacija? Kakva je naša uloga u sveukupnom životu ove naše planete?… Na ta pitanja se ne može lako odgovoriti i zato ona u nama zvone danima posle gledanja predstave, kao i uvek kada je se sećamo. Miloš Lolić je učinio hrabar, duboko promišljen rediteljski postupak, koji je stvorio sjajnu, nesvakidašnju predstavu. Time je osvežio i obogatio naš beogradski pozorišni život“, dodaje se.

Nagrada se sastoji od plakete sa likom Ljubomira Mucija Draškića, rad vajara Miroljuba Stamenkovića, unikatne diplome, rad slikara Ljube Milunovića i novčane nagrade. Žiri je odluku doneo jednoglasno.

Priznanje „Glumci svom reditelju – Nagrada za režiju „Ljubomir Muci Draškić“ ustanovljeno je 2005. godine odlukom Ateljea 212 i Skupštine grada Beograda, a bijenalno se dodeljuje za predstave nastale na beogradskim scenama u znak sećanja na velikog reditelja i dugogodišnjeg upravnika ovog teatra za „izuzetan rediteljski pristup u radu sa glumcima i kreativno rediteljsko ostvarenje”.

Prva laureatkinja je bila Milica Kralj, a potom su nagrađeni reditelji Egon Savin, Iva Milošević i Snežana Trišić koje su 2009. ravnopravno podelile priznanje, zatim Boris Liješević, Alisa Stojanović, Milan Nešković, Saša Milavić Dejvis i Đurđa Tešić.

Ljubomir Muci Draškić (Zagreb 1937. – Beograd, 2004) režirao je neka od najznačajnijih umetničkih ostvarenja u Ateljeu 212, čiji je upravnik bio od 1984. do 1996. godine.

Među njima je kultni su kultni „Kralj Ibi“ i „Radovan Treći“ sa Zoranom Radmilovićem u naslovnim ulogama, kao i „Maratonci trče počasni krug”, kao i „Kafanica, sudnica, ludnica”, „Rado ide Srbin u vojnike”, „Audijencija”, „Vernisaž”, „Marija se bori sa anđelima”, „Marija Stjuart”…

Čuveni pozorišni reditelj dobio je 2009. godine plato na prostoru pored letnje scene Ateljea 212 koji obuhvata prilaz službenom ulazu iz Vlajkovićeve i Svetogorske ulice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!