Milivojević: Razmišljam da se vratim filmu, kamera – divan rediteljski izazov

Kultura 07. jul 202213:343 komentara
Podeli:
Izvor: N1

"Šekspir festival postaje mnogo veći i važniji festival nego što sam mogao da zamislim kada smo počinjali", rekao je u Novom Danu reditelj Nikita Milivojević.

Jedinstveni međunarodni Šekspir festival održao se od 1. do 5. jula. Program je bio sačinjen od savremenih svetskih produkcija Šekspirovih dela. Deveti po redu, ponovo je dočarao kako drugi igraju Šekspira, zašto ga igraju, i šta sve pronalaze u njemu.

Na tviteru je kružila žobjava kako se u Čortanovcima dogodila rasprava pijanca i devojke iz organizacije festivala, pa je i festival prekinut, jer je pijanac legao na scenu… da bi se ispostavilo da je to sve deo predstave. Milivojević je govoreći o tom događaju rekao da je to bio zabavan početak festivala, pogotovo zato što su reagovali – pozorišni ljudi, kojima takav početak ne bi trebalo da bude stran.

„To je bilo plemenito javljanje iz publike da bi zaštitili predstavu. Ta razmena energije između publike i glumaca u pozorištu, gde se dobacuje, reaguje, priča, gde se jede i pije dok ide predstava, to je fantastičan doživljaj“, naveo je Milivojević.

Na otvorenom prostoru, kako je i bilo u Šekspirovo vreme – to je jedno drugo vreme, ali ta potreba da se gleda, sluša učestvuje u pozorištu je bila vanvremenska zabava, rekao je.

Govoreći o narednoj predstavi koju će režirati, Magbetu, on je kazao da se poslednjih godina u pozorištu sve više rade koprodukcije, pa postoji mogućnost da se igra na više festivala i ima više premijera.

„Magbet je za mene jedan od najzanimljivijih komada, najviše vizuelan, zato me i privlači. Reditelj se za takav izazov sprema godinama, malo ga priželjkujete, ali ga se i plašite… To je vrlo čudan komad, sad je možda pravo vreme da ga režiram, vrlo je kompeksan, ne znam da li bih se usudio nekoliko godina. U tom komadu možda san igra glavnu ulogu“, objašnjava reditelj.

Milivojević je rekao i da sve više razmišlja da se ponovo vrati filmu.

„Pored ovih planova koje bi bilo dobro da ispunim za sledeću godinu, film je nešto kao moja prva ljubav, kamera i sve ono što čovek kroz film i kameru vidi – to je divan rediteljski izazov“, zaključio je on.

Komentari

Vaš komentar