Mikelanđelov crtež prodat za više od 23 miliona evra

Kultura 18. maj. 202218:53
Podeli:
Izvor: Emmanuel Dunand/AFP

Mikelanđelov crtež golog muškarca prodat je u sredu na aukciji u Parizu za više od 23 miliona evra, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Delo je proglašeno francuskim nacionalnim blagom, pa je zabranjen izvoz tog crteža iz zemlje 30 meseci. Ali, francuska vlada je nedavno uklonila tu oznaku, čime je dopustila da se crtež ponudi bez ograničenja kolekcionarima bilo gde u svetu.

Pročitajte još

Crtež, jedno od retkih dela italijanskog umetnika iz privatne kolekcije, prodat je 1907. u Parizu i naplaćen kao delo Mikelanđelove škole. Bio je uglavnom zaboravljen sve do 2019. godine, kada ga je stručnjak iz aukcijske kuće Christie’s prepoznao kao jedno od Mikelanđelovih dela.

Prodat je za 23.162.000 evra.

Smatra se da je crtež „Goli muškarac (po Mazaču) i dve figure iza njega“ jedno od ranih Mikelanđelovih dela nastalo krajem 15. veka.

Crtež prikazuje muškarca koji se pojavljuje na fresci koju je naslikao Masačo, jedan od prvih znamenitih slikara italijanske renesanse.

Naziv freske je „Petrovo krštenje neofita“, a nalazi se u kapeli Brankači u firentinskoj crkvi Santa Marija del Karmine.

Komentari

Vaš komentar