Mihailović: Milena Dravić i Dragan Nikolić zajedno predstavljaju simbol Beograda

Kultura 14. okt 202121:08 1 komentar
N1

Kada pomislim na Milenu Dravić ne mogu da ne pomislim na Dragana Nikolića, jer mi ta dva imena idu jedno uz drugo, a zajedno predstavljaju simbol Beograda kao prestonice kulture, rekao je Milan Caci Mihailović povodom treće godišnjice smrti naše poznate glumice.

Za njega, kako je naglasio, njihova imena znače onaj stari Beograd, pun sjajnih ljudi kakvi su i oni bili.

Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića otvoren je 5. maja 2018. godine, pet meseci pre njene smrti.

U Legatu se nalazi veliki broj njihovih ličnih predmeta, od kojih su najzanimljiviji odevni komplet sačinjen od haljine, perike, cipela, torbice i rukavica.

U pitanju je haljina od prizrenske svile koju je Dravić nosila na festivalu u Kanu 1980. godine, koju je dizajnirao Aleksandar Joksimović.

Kustoskinja muzeja Jugoslovenske kinoteke Mija Jelenić ispričala je priču o putu glumičine perike od prirodne dlake, po kojoj je bila poznata.

Dravić je zaveštala periku Kinoteci, međutim, pripremajući se za odlazak na festival u Puli, poslednji na kom se pojavila, zatražila je od Kinotere periku natrag, kazala je Jelenić.

Po završetku festivala, nakon što ju je sredila, Dravić je vratila periku u legat i ubrzo nakon toga je umrla.

Početkom oktobra ove godine glumački par je dobio trg nazvan „Skver Milene i Gage“ na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare