Medenica: Kultura košta, ali je rizična jer je subverzivna

Kultura 02. jul 202210:26 > 10:5216 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Umetnički direktor BITEF Ivan Medenica rekao je za N1, najavljujući ovogodišnje 56. izdanje festivala, čiji je slogan "Mi - junaci rada svog", da je tema rada možda malo neočekivana. "Izbacili smo goruću društvenu temu, mi smo se na BITEF suočavali i sa migrantskom krizom, možda bi neko očekivao da se bavimo ratom, ali koncipiranje BITEF je počelo pre rata. Naša tema je povezana i sa ratom, hteli smo da pronađemo temu koja se tiče svih nas, i na svetskom nivou, koja je rezultat posledica pandemijskog pakla", rekao je on gostujući u Novom danu.

Medenica kaže da se onda ispostavilo da se nedovoljno govori o socijalnim i ekonomskim posledicama i da se velika i ozbiljna negativna posledica tiče uslova rada.

„Mnogi su izgubili posao u pandemiji, prvi put smo čuli za esencijalne i neesencijalne poslove, kao da se bez toga može, a sećamo se da u najgorem lokdaunu šta smo radili ako nismo čitali knjige i gledali fimove. Rat u Ukrajini je tu temu samo podržavao, takođe ljudi gube posao, tako da smo samo potvdili utisak da je to tema koja je ne samo aktuelna, tek nam predstoji socioekonomska kriza. Meni lično se nikada nije dešavalo u supermarketu da kada dođem na kasu i kada mi kažu koliki mi je račun izbacim pola korpe, to mi se sada redovno dešava“, kazao je Medenica.

Povezane vesti:

Kaže da nije običan čovek uveo razliku između esencijalnih i neesencijalnih profesija i da misli da je to politički projekat.

„Kultura mora da bude da bude subvencionisana, kultura košta, ali je rizična jer je subverzivna, morate da imate visok stepen svesti u društvu da finansirate nešto što vam neće doneti materijalnu korist, a što će vas izložiti kritici. Dok smo živeli u demokratskom svetu, to se podrazumevalo u državama blagostanja, ulazimo u polje neliberalnih demokratija, poluautokratija i autokratskih društava i odatle dolazi do pritiska na kulturu“, rekao je sagovornik N1.

Dodaje da su ove godine na BITEF dve domaće predstave koje su koprodukcija – jedna sa Jugoslovenskih dramskih pozorištem, a druga sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju.

Medenica kaže da se ljudski iskreno obradovao kada je čuo da će albanska zajednica ima predstavnika u parlamentu i da bi za društvo bilo porazno da se tako nešto nije desilo.

„Ljudski osećaj da je to vrlo, vrlo važno. Moramo sa našim susedima Albancima da uspostavljamo što intenzivniju saradnju, kako onima sa juga Srbije, Kosova i iz Albanije“, kazao je.

„Predstave tretiraju temu zastupljenosti žena u srpskom pozorištu, zasniva se na istraživanju, da vidimo kakva je prisutnost žena, a druga je Dr Auslender/Made for Germany, predstava koja se bavi odlaskom zdravstvenih radnika u Nemačku i zasniva se na istraživanju i intervjima sa lekarima. Kao ključnog partnera smo uspeli da dobijemo Medicinski fakultet u Beogradu, predstava će se igrati u amfiteatru za anatomiju Medicinskog fakulteta, predstava će se igrati tamo gde se oni formiraju, kao da ih pravimo za izvoz. Znamo šta su pretrpeli u periodu korone, ne znam da li smo im se kao društvo i država dovoljno zahvalili. Medicinski fakultet nije odgovoran, država je odgovorna što oni napuštaju zemlju u masovnom broju“, zaključio je Ivan Medenica.

Komentari

Vaš komentar