Matija Bećković obeležio rođendan sa učenicima Valjevske gimnazije

Kultura 02. dec 202214:08 12 komentara
Proslava 83. rodjendana Matije Bećkovića u Valjevskoj gimnaziji! Matija Bećković
N1/Milena Kuzmanović

Akademik Matija Bećković je i ove godine obeležio svoj rodjendan sa učenicima Valjevske gimnazije, škole koju je pohađao.

Tom prilikom, priređen je Susret literarnih sekcija u kome su učestvovali i učenici Karlovačke, Filološke i 14. Beogradske gimnazije. Organizovan je i okrugli sto o delu Matije Bećkovića, kao i Radionica povodom 100 godina od rođenja Duška Radovića pod nazivom “Sad je dobro imati prijatelja”.

Druženje i susret sa Bećkovićem za njegov rođendan završeni su predstavom “Prah” u izvođenju Dramskog studija Valjevske gimnazije.

“Ovde u Valjevskoj gimnaziji gledamo bezbroj mladića i devojaka koji vole poeziju, koji čitaju svoje pesme i to u vreme kada svi govori da je vreme poezije prošlo. U Valjevu nije! I to je veliki demanti cele te priče koju slušamo svakog dana sa svih ekrana. Nema mnogo gradova koji imaju spomenik pesnikinji u svom centru oko koga je taj grad sagrnut”, istakao je Matija Bećković, aludirajući na spomenik pesništvu u centru Valjeva u liku pesnikinje Desanke Maksimović.

Bećković je na svoj rođendan posetio mesto gde je između pošte i suda u Karađorđevoj ulici u Valjevu postavljena spomen-tabla u znak sećanja na njegeov prvi susret sa Verom Pavladoljskom, koja je bila, kako pesnik kaže, ljubav njegovog života.

“U Karađorđevoj ulici, između pošte i Suda, ja sam 9. decembra, u šest sati 1956. godine, sreo Veru Pavladoljsku. Ona je stanovala u ulici Karađorđevoj broj 79, nije ni slutila da će na nekoliko koraka odatle biti to što je danas tu bilo. Ona je samo zbirno ime za sve devojke koje su prolazile tim korzoom i za sve ljubavi koje su bile i koje su sada i koje će biti. Ne verujem da ima neki grad u kome se postavljaju spomen-table muzi jednog pesnika”, kazao je Matija Bećković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare