Matić: Imenovanje novog UO FCS očekuje se sutra ili za nedelju dana

Kultura 26. jan 202217:53 1 komentar
filmski centar Srbije
N1

Posle brojnih ostavki, ali i smrti jednog člana Upravni odbor FCS praktično ne postoji, a imenovanje novog UO, kako je rekao za Nova.rs direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, očekuje se sutra ili za nedelju dana.

Više od dva meseca rad Filmskog centra Srbije maltene je potpuno blokiran, zbog praktično nepostojećeg upravnog odbora. Skandal s Konkursom za eminentne reditelje doveo je do ostavki u UO FCS, a sada su na potezu Ministarstvo kulture i Vlada Srbije kao bi se razrešio „Gordijev čvor“ u Filmskom centru Srbije.

Ministarstvo kulture, kako objašnjava direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić za Nova.rs, treba da predloži nove članove Upravnog odbora FCS, a Vlada Srbije da taj predlog usvoji.

POVEZANE VESTI

„UO više neće imati devet članova, kao do sada, već samo pet. Takođe, ubuduće će samo jedan član UO, umesto dva kako je bilo do sada, dolaziti iz redova zaposlenih u Filmskom centru Srbije. Ministarstvo kulture ima svoje predloge, a izbor nije do nas“, priča Matić.

Na pitanje da li će, u svetlu novih sukoba ministarke kulture Maje Gojković i Jelene Trivan, koja je još uvek u svojstvu predsednice UO FCS, oko filma „Košare“ i vraćanja režije prvobitnom reditelju Balši Đogu, direktorka „Službenog glasnika“ ostati na svojoj poziciji Matić nije želeo da komentariše. Ali, ono što je izvesno jeste da će do formiranja novog UO doći na sednici Vlade Srbije.

„Mi se nadamo da će to biti sutra. A ako ne bude sutra, onda sledećeg četvrtka, na narednoj sednici Vlade Srbije“, objašnjava direktor FCS-a. „Trenutno nismo u situaciji ništa da radimo, iako imamo godišnji plan i program koji je odobren od strane Ministarstva kulture i Ministarstva finansija. I s obzirom da nemamo operativni Upravni odbor, trenutno se čeka odluka Vlade Srbije kako bismo mogli da krenemo u realizaciju planiranih i odobrenih programa.“

Do potresa u Filmskom centru Srbije došlo je nakon sednice Upravnog odbora održane 25. novembra prošle godine. Tada je načinjen presedan, jer je UO FCS odbio predlog sopstvene komisije. A do te sednice UO FCS činili su, u svojstvu predsednice, Jelena Trivan, potom Vladan Živković, Aleksandar Conić, Miroslav Lekić, Petar Jakonić, Anđelija Andrić, Miroljub Stojanović, Sandra Perović i Aleksandar Erdeljanović. Uoči sednice Erdeljanović je, iz privatnih razloga, podneo usmenu ostavku, a glasanju, na kojem je odbijen predlog Konkursne komisije FCS da se finansijski podrže filmovi „Doktor D“ Gorana Markovića, „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika i „Škartovi“ Srđana Dragojevića, nije ni prisustvovao. Glumac Vladan Živković, koji je preminuo početkom januara, a u UO FCS ušao je na predlog Udruženja filmskih glumaca, takođe zbog bolesti nije prisustvovao glasanju. A Sandra Perović je ostavku podnela nakon što je glasala da se ne dodele sredstva pomenutim ostvarenjima.

Na tom glasanju Miroljub Stojanović, filmski kritičar i urednik Izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, bio je jedini član UO FCS koji je podržao predlog Konkursne komisije da se opredele sredstva za pomenuta ostvarenja, a Anđelija Andrić, koordinatorka za međunarodne odnose u FCS, bila je protiv poništavanja konkursa.

Izostanak obrazloženja poništavanja konkursa, i najava raspisivanja novog do kraja 2021, bili su okidač za nove ostavke u UO FCS – Stojanovića i Andrićeve. Nakon drugog talasa ostavki to telo ostalo je sa svega pet članova.

Strahovi da će svi konkursi koje realizuje FCS, pa i najavljeno ponovljanje onog za eminentne reditelje, stati ostvarile su se smrću Vladana Živkovića početkom januara. Već tada je UO FCS ostao potpuno osakaćen i bez kvoruma, svevši se samo na četvoro članova – Jelenu Trivan, Petra Jakonića, Aleksandra Conića i Miroslava Lekića. I onda je oko Božića i Conić podneo ostavku iz ličnih razloga, koju je usvojila Vlada Srbije na sednici 14. januara.

Tako se i faktički raspao UO FCS, a rad ove institucije koja postoji gotovo 63 godine i jedna od najbitnijih delatnosti su joj konkursi za sufinansiranje i finansiranje proizvodnje domaćih filmova i manjinskih koprodukcija, potpuno je onemogućen.

Dragojević o „duelu“ Gojković – Trivan i „Košarama“

Najvažniju nacionalnu filmsku ustanovu ovih dana potresa nova kriza – na relaciji sa Ministarstvom za kulturu, zbog prethodne afere vezane za projekat „Košare“ i reditelja Balše Đoga koja traje više od godinu dana.

Sukobljene strane sada su ministarka za kulturu Maja Gojković i predsednica UO FCS Jelena Trivan, zbog dopisa u kojem ministarstvo (posle žalbe koju mu je Đogo uputio), ukazuje na brojne neregularnosti u vođenju ovog postupka. Posebno, na nezakonito ponašanje producenta „Omega production“, koji je samoinicijativno zamenio reditelja i režiju „Košara“ dodelio Miroslavu Lekiću, inače članu UO FCS, s kojim je 20. oktobra 2021. zaključio novi ugovor.

Trivan je tvrdnje o propustima UO FCS u slučaju ovog projekta okarakterisala kao netačne, kako je izjavila za Danas, i optužila Maju Gojković za „privatizovanje“ Ministarstva kulture.

Oba događaja koja u vrlo kratkom roku potresaju jednu od najvažnijih ustanova kulture – slučaj „Košare“, i odluka UO FCS da projekti Gorana Markovića, Želimira Žilnika i Srđana Dragojevića ne dobiju podršku, imaju „kopču“, smatra deo našeg filmskog esnafa, i svaki je, na svoj način, skandalozan.

„Mislim da do sada u našoj kinematografiji nije postojao slučaj da producenti zaustave snimanje filma i oduzmu režiju reditelju, i da se tako nešto prvi put dogodilo Balši Đogu sa „Košarama“. To je bio gest koji je sve nas iz filmskog esnafa zapanjio i u ljudskom smislu, kao i u onom segmentu koji se tiče regulative, jer ugovor sa Filmskim centrom Srbije ne potpisuju samo producenti, nego i reditelj filma. Zato me je vest o dopisu Ministarstva kulture upućen UO FCS da se isprave neregularnosti u ovom postupku i da se uzme u obzir i medijacija reditelja Balše Đoga, a ne samo producenata „Omega production“ koje, uzgred, niko od nas ne poznaje niti smo čuli za neki njihov prethodni rad na nekom igranom filmu ili nekoj bitnijoj TV seriji, jako obradovala. Ali, s druge strane, slučaj sa „Košarama“ usko je povezan sa tim čudnim glasanjem članova UO i poništavanjem prvog konkursa za eminetne reditelje, jer se iz ovog dopisa ministarstva da naslutiti kakvu je „kompenzaciju“ za to mogao imati Miroslav Lekić“, navodi za Danas Srđan Dragojević, dodajući da veruje da čitav esnaf podržava da se Đogu vrati režija filma.

„Moramo imati poverenje u Maju Gojković, jer smatramo da Ministarstvo kulture mora da se „umeša“ i da ove skandale u FCS razreši pozitivno, u interesu filmskih stvaralaca, jer je to što se sada događa pogubno za naš film. Recimo, budžet FCS za 2022. još ne može da se usvoji, jer se njegov UO „raspao“ upravo na tom konkursu koji je poništen. Maja Gojković ima pravo da u ovom slučaju koristi ingerencije koje joj daje zakon, i da preuzme upravljanje Filmskim centrom do imenovanja novih članova UO. Mandat ovom UO inače ističe u aprilu ove godine, i mislim da bi ovakav potez Ministarstva kulture podržao naš esnaf. Postoji još nešto vrlo „zanimljivo“ vezano za FCS – on je jedina ustanova kulture gde UO ima presudnu reč u odlučivanju o projektima koje konkursna komisija izabere. To je vrlo opasna stvar, a u Statut FCS je uvedena dolaskom Jelene Trivan na čelo UO. U svim drugim ustanovama, UO samo imenuju članove komisije koja nezavisno odlučuje“, ističe Srđan Dragojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare