Martovski festival od 22. marta, skoro sto filmova

Kultura 05. mar 202118:15 > 06. mar 2021 11:47 0 komentara
TANJUG/ TANJA VALIĆ

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival biće održan od 22. do 28. marta u Domu omladine, najavili su danas organizatori.

Martovski festival prošle godine zbog pandemije koronavirusa nije održan, iako je bio pripremljen, pa će ove godine biti održano 67. i 68. izdanje.

Na festivalu će biti prikazano, kako je najavljeno, skoro sto filmova.

„Martovski festival je žilava kulturna manifestacija koja je izdržala sva iskušenja od nastanka 1959. godine. Nadam se da će epidemiloška situacija biti povoljna, kako bi se festival zaista održao i polako počeo da nas vraća u normalne tokove života, što je oduvek i bila odlika ovog festivala, kazao je predsednik organizacionog odbora festivala i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.

Na svečanom otvaranju biće prikazani žurnali “Filmskih novosti” o važnim trenucima iz istorije Martovskog festivala, animirani film “Kad oružje govori” Borislava Šajtinca, čija je svetska premijera bila planirana za otvaranje 67. festivalskog izdanja, kratki igrani “Nimic” slavnog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, koji govori o susretu čeliste sa nepoznatom ženom u metrou, koji će imati neočekivane i dalekosežne posledice po njegov život, te prvi iz međunarodnog takmičarskog programa – kratki igrani crnogorski film “Duga” Aleksandra Vujovića, koji će biti i gost ukoliko to dopuste okolnosti pandemije.

U okviru ceremonije otvaranja biće uručena nagrada Martovskog festivala za životno delo, a ime dobitnika biće objavljeno naknadno.

Dejan Dabić, koji je bio umetnički direktor i za 67. izdanje, izjavio je da je ove godine prijavljen nešto manji broj radova, naročito u kategoriji kratkog igranog filma, ali da “kovid nije ugrozio kvalitet filmova”.

Što se tiče tematike, epidemija korone se među selektovanim filmovima pojavljuje samo u jednom eksperimentalnom ostvarenju. Autori su se, kako je naveo Dabić, bavili magijom, egzistencijom, istorijskim pričama, ratovima u Jugoslaviji, aktuelnim temama nasilja i zlostavljanja…

U selekcionoj komisiji radili su, kao i prošle godine, Milan Nikodijević, Vladimir Šojat, Nikola Majdak mlađi i Dragana Latinović.

Predsednik žirija biće Želimir Žilnik, a članovi Vera Vlajić, Dimitris Kerkinos (Grčka), Igor Bezinović (Hrvatska) i Radoslav T. Stanišić (Crna Gora), koji će filmove gledati uživo ili onlajn – u zavisnosti od situacije krajem marta.

Novina je da se vraća Gran pri za najbolji film u svim kategorijama, a zadržane su pojedinačne nagrade za najbolji film u nacionalnim takmičarskim kategorijama – dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film, kao i u međunarodnoj takmičarskoj selekciji u kategoriji kratki igrani film.

Biće obeležene i dve godišnjice – novim programom o 40 godina Novog talasa i prošlogodišnjim o 55 godina Praške škole, najavio je Dabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!