Marojević: Zlo se ne može porediti, ne mogu se porediti Jasenovac i Srebrenica

Kultura 21. feb 202110:29 > 10:43 19 komentara

Igor Marojević je ovogodišnji dobitnik nagrade "Meša Selimović", za roman "Ostaci sveta". "Ako možemo da se izdignemo iznad trauma, ostaju nam ljubav, prijateljstvo i humor", kaže Marojević za N1.

Marojević je rekao da su početne ideje romana bile Jasenovac i Španski građanski rat.

On je istakao da je već 30 godina birao građu o Jasenovcu, ne znajući da će o tome da piše, a da kada je otišao u Španiju tamo mu se kao tema otvorio Španski građanski rat.

„Zlo se ne može porediti, ne mogu se porediti Jasenovac i Srebrenica, ni po broju žrtava, nisu dobri ti ekstremi, ako se bavi jednim, ne može drugim. Ovo nije knjiga za navijače bilo koje strane. Jasenovac je prikazan i sa strane žrtve i sa strane dželata, Srebrenica je prikazana na sličan način. Drago mi je da je jedan konzervativan žiri nagrade „Meša Selimović“ prepoznao da je ova knjiga umtničko delo“, kaže Marojević.

Kako kaže, knjiga je namenjena individualcima i dodaje da je težište malo šire, jer se dotakao tema koje su prećutkivane.

„Dosta čitalaca voli književnost kao beg od stvarnosti, beg od lošeg. Moramo shvatiti šta je loše i zato moramo da govorimo o tim stvarima. Ako pišemo iz pozicije dželata ne znači da ga opravdavamo, time bolje shvatamo zlo“, objašnjava.

Govoreći o filmu „Dara iz Jasenovca“, rekao je da je pročitao dve kritike, jednu iz Varajetija i drugu, istoričara, koga je konsultovao za građu o NDH i Jasenovcu.

„To su dva ekstremna pristupa, nisam video nigde, barem u te dve kritike, nigde se ne pominje da je kraj filma fantastičan. Mislim da je preterana reakcija u Varajetiju, istoričar je pisao više sa stanovišta moguče istorijske verodostojnosti filma, tako da nisam mogao da dobijem kritiku koja bi se baš bavila filmom. Film je pokrenuo svetsku debatu, to je prvi film o Jasenovcu, možda će neki drugi biti prikazan iz durgačije perspektive. Ako samo pokrene temu to je dobra stvar, možda neko može da da drugačiji uvid“, rekao je.

Komentarišući opraštanje od Đorđa Balaševića širom bivše Jugoslavije, Marojević je podsetio da je Balašević bio kantautor koji se „razumeo s Jugoslavijom“.

„On je veoma slušan svuda u Jugoslaviji, ali to je negde i normalno, jer je pevao „Računajte na nas“ 1979, imao je hit „Soliter“ gde je pevao o Jugoslaviji, on je zaista kantautor koji se razuzmeo s Jugoslavijom, zato je ishod njegove prerano završene životne priče da ga cela Jugoslavija žali. Mene je malo podsetilo, mada ne u toj razmeri, kada je Dino Dvornik umro isto su se puštale pesme, ali ovo je u mnogo većoj meri“, kaže Marojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare