Mario Vargas Ljosa izašao iz bolnice

Kultura 25. apr. 202213:19
Podeli:
Mario Vargas Ljosa
Izvor: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Peruanski književnik Mario Vargas Ljosa "pobedio je kovid-19" i izaći će iz madridske bolnice gde je bio primljen prošle nedelje, rekao je njegov sin.

Osamdesetšestogodišnji književnik će sada nastaviti oporavak kod kuće, rekao je Alvaro Vargas Ljosa preko Tvitera uz sliku na kojoj se nalaze on sa bratom i sestrom pored oca.

On se zahvalio medicinskom osoblju na nezi oca.

Mario Vargas Ljosa primljen je prošle nedelje u bolnicu u Madridu, gde živi, zbog komplikacija izazvanih koronavirusom.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine Ljosa je napisao više od 30 romana, dramskih komada i eseja. Medju njegovim najpoznatijim delima su "Zelena kuća", "Razgovor u katedrali", "Tetka Hulija i piskaralo", "Don Rigobertove beležnice" i "Raj na drugom čošku".

Umetnik je 1995. dobio nagradu Servantes, koja važi za najznačajnije književno priznanje piscima španskog govornog područja.

Vargas Ljosa je jednom prilikom rekao da promovisanje književnosti nije samo podrška nekom obliku zadovoljstva, luksuza, već ohrabrenje za slobodu, demokratiju, pluralizam i koegzistenciju u različitostima.

Peruanski autor, koji je dobio špansko državljanstvo 1993. godine, početkom aprila predstavio je svoje najnovije delo "Smiren pogled (Peresa Galdosa)", esej o španskom piscu Benitu Peresu Galdosu (1843-1920).

Komentari

Vaš komentar