Marina Abramović ponavlja performans „Umetnik je prisutan“ za – Ukrajinu

Kultura 29. mar 202213:36 > 13:37 8 komentara
Printscreen / Youtube

"Ovo je nešto oko čega svi treba da reagujemo, a ja mogu da reagujem samo svojim alatima, a to je moj performans", navela je umetnica Marina Abramović u objavi na društvenim mrežama, najavljujući da će ponoviti svoj čuveni performans "Umetnik je prisutan" za Ukrajinu. Izvešće ga u aprilu, a događaj ima humanitarni karakter.

Dvanaest godina nakon čuvenog izvođenja u muzeju Moma, kada je publika u redovima ispred čekala svoje mesto prekoputa čuvene performerke, Abramović će ponovo izvesti ovo delo. Učesnici su se za svoju mesto u performansu nadmetali na aukciji, a sva sredstva će otići Ukrajini.

Događaj će se izvesti u Šon Keli galeriji u Njujorku.

Marina Abramović je prethodno već osudila rusku invaziju na Ukrajinu i poručila da ratni napadi moraju odmah prestati.

Navodeći tada da je rođena u Jugoslaviji – zemlji u kojoj su se ukrštale kulture sa zapada i Rusije sa istoka, Marina Abramović izjavila je da je poslednjih godina radila u Ukrajini i upoznala tamošnje ljude, koji su ponosni, jaki i dostojanstveni.

“Izražavam punu solidarnost sa njima. Napad na Ukrajinu je napad na sve nas, na čovečanstvo. To mora prestati!”, poručila je Marina Abramović u kratkom videu na društvenim mrežama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare