Danas: Maja Gojković i Jelena Trivan u „ringu“ zbog filma „Košare“

Kultura 25. jan. 202213:49 > 13:525 komentara
Podeli:
Izvor: Screenshot/ Youtube HeLix_94

Posle izgubljenih više od godinu i po dana za snimanje i realizaciju filma i TV serije “Košare” u režiji Balše Đoga, nefilmskih i skandaloznih događaja koji se smatraju i jednom od najvećih afera poslednjih decenija u našoj kinematografiji, ovaj “slučaj” se “izoštrava” i dobija nove dimenzije, piše list Danas. Naime, ministarka kulture Maja Gojković i predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan, kako Danas ekskluzivno objavljuje, započele su “razmenu” teških optužbi.

A kako stoji u ovom dopisu, Ministarstvo kulture je izvršilo uvid u dokumentaciju i Zapisnik sa sednice UO FCS koja je održana 25. 11. 2021. godine i utvrdilo da u predmetnom Zapisniku pod tačkom 7. Razno stoji sledeće: „Članovi UO FCS upoznati su sa dopisom producentske kuće ‘Omega production’ o daljim planovima i predlozima u vezi realizacije dugometražnog igranog filma ‘Košare’. Predsednica UO Jelena Trivan je rekla da prema dokumentaciji koju je dostavio producent nije ispoštovan dogovor sa medijacije od strane reditelja Balše Đoga u pogledu adaptiranog scenarija Đorđa Milosavljevića i broja snimajući dana, te da je predlog producenta da reditelj projekta ubuduće bude Miroslav Lekić”, navodi se u dopisu ministarstva, a potom ukazuje na ključne činjenice u kršenju procedure, navodi Danas.

Povezano:

Kako se ističe, na sednici UO nije razmatran izveštaj medijatora, niti je saslušan stav druge strane, Balše Đoga, razmatranje projekta “Košare” je bilo isključivo na inicijativu jedne strane i bez sagledavanja svih relevantnih činjenica. “Omega production” je, kako se navodi, samoinicijativno i bez odluke UO FCS izvršila zamenu reditelja i 20. 10. 2021. zaključula novi ugovor sa Miroslavom Lekićem, koji je ujedno i član UO FCS, zbog čega je sa nadležnim organima prethodno trebalo da rešava i pitanje o sukobu interesa.

U dopisu ministarstva se ukazuje i da će preduzimanje bilo kakvih radnji od strane “Omega production” vezanih za projekat snimanja filma i TV serije “Košare” biti smatrane nezakonitim i ništavim, kao i odluke UO FCS po ovom pitanju.

Zanimljivo je, piše Danas, da je dan pre ovog dopisa, 17. januara, kako je Balša Đogo objavio na svom Fejsbuk profilu, producent “Omega production” obavestio Filmski centar Srbije i direktora Gordana Matića o odluci da odustaje od produkcije “Košara”.

“Naša želja je da raskinemo postojeći ugovor sa FCS, uprkos činjenici da je scenario Đorđa Milosavljevića, kojim smo konkurisali, izabran od strane konkursne komisije i da smo u svemu ispoštovali postojeći ugovor sa FCS. Više je razloga za ovakvu odluku, ali je ovim putem i na ovakav način nećemo posebno obrazložiti”, kaže se, između ostalog, u dopisu koji je u ime kuće “Omega production” potpisao producent Nemanja Mićić.

U izjavi za Danas Mićić navodi da su oni šokirani načinom na koji je “privatizovano Ministarstvo kulture i informisanja, i načinom na koji se grubo krši zakon”.

"Nakon što je ministarka Maja Gojković na TV Happy objavila da je prijateljica sa Đogom, dopustila je da on javno objavi nepotpisani dopis dobijen od nje lično, u kojem se nije potrudila ni da se informiše o onome o čemu u tom dopisu piše, a to je da sa Đogom u tom trenutku niko nije ni raskinuo ugovor", kaže Mićić.

Zbog takve pravne “kaubojštine” ministarke, kako navodi, "koja privatizuje ministarstvo" na čijem je čelu, “Omega production” je odlučio da raskine ugovor sa FCS, i sopstvenim sredstvima snimi film “Košare”.

"Uskoro će ministarkini prijatelji biti stavljeni u ugovor i kao kamermani, glumci, montažeri, a mi u tome ne želimo da učestvujemo", objašnjava, dodajući da će se njihova advokatska kancelarija obratiti povodom svih zakonskih prekršaja koje je Ministarstvo kulture učinilo.

Na pitanje Danasa da li će producent snositi neke zakonske konsekvence, s obzirom da je dobio novac za projekat “Košare” čije je snimanje prekinuo, i to ne mali iznos (od FCS 50 miliona dinara, ukupan budžet, nezvanično, oko tri miliona evra), a koji je u međuvremenu mogao da koristi snimajući druge projekte, od Mićića nisu dobili pravi odgovor:

"Naglašavam da ćemo do sada dobijena sredstva vratiti FCS bez obzira na troškove koji su nastali, i da želimo da ih neko dobije na legalnom konkursu, a ne iz reda ministarkinih drugara, jer je takav put poguban za srpsku kinematografiju, a ovo je definitivno presedan koji se do sada nije dogodio. Oni koji iz privatnih razloga to podržavaju moraju biti svesni posledica koje on može imati", kaže Nemanja Mićić.

Balša Đogo, koji je u proteklih godinu i po dana imao podršku esnafa i brojnih kolega, kaže za Danas da ne želi da komentariše ove događaje.

A sva je prilika da se afera “Košare”, projekta od nacionalnog značaja nastavlja, i da ćemo tek videti ko će iz okršaja između dve najmoćnije žene srpske kulture, kako nazivaju Maju Gojković i Jelenu Trivan, izaći kao pobednica, navodi Danas.

Gordan Matić: Bez odluke o „Košarma“ na poslednjem sastanku Upravnog odbora

Gordan Matić, direktor FCS, povodom dopisa Ministarstva kulture i navoda da je producent nezakonito dodelio režiju filma “Košare” Miroslavu Lekiću, kaže za Danas:

"Kao ozbiljna institucija srpske kinematografije koja radi poverene poslove Ministarstva kulture i informisanja, nemamo potrebu da medijski ili bilo kako drugačije komentarišemo dopise nadležnih službi. Što se tiče poslednje sednice UO, svi prisutni članovi su upoznati sa pristiglim dokumentima vezanim za projekat “Košare”, ali se o njima nije odlučivalo niti glasalo. Ova tačka dnevnog reda nije ni postojala već je izveštavanje bilo pod tačkom Razno, gde se našlo još nekoliko informacija sa kojima je upoznat UO. Ponavljam, o ovoj temi nije ni moglo da se glasa ili odlučuje, jer nije bila na Dnevnom redu".

Direktor FCS dodaje da će Miroslav Lekić, ukoliko je prekršio regulativu, snositi odgovornosti za svoje postupke.

Miroslav Lekić: Nemam komentar

Kada je “Omega production” avgusta 2020. prekinuo snimanje “Košara” i nagovestio da će “zameniti” Đoga, javnim saopštenjem oglasila se Asocijacija filmskih reditelja, ističući da bi to bilo neregularno, jer po zakonu ugovor sa FCS potpisuje i reditelj, a ne samo producent, kao što je to bilo ranijih godina. AFRS je tom prilikom javno apelovao da se kolege solidarišu, i da niko ne prihvati režiju “Košara” umesto Đoga dok se taj slučaj zakonski ne razreši.

Miroslav Lekić, kako se već mesecima govori po filmskim kuloarima, prihvatio je to još u jeku ove afere, iako je ugovor sa producentima zvanično potpisao tek prošle godine. Ali, kako kaže za Danas (baš kao i direktor FCS), nema komentar na dopis Ministarstva kulture.

"Krajnje je jasno šta stoji u ovom dopisu, a meni je drago što smo došli do situacije za koju se već neko vreme zalažemo, a to je da se ta dva projekta, film i TV serija “Košare” potpuno razdvoje, što je i bio cilj od samog početka", kaže Lekić.

Komentari

Vaš komentar