Luganski i Gomzijakov na Kolarcu: Iz Rusije s ljubavlju

Kultura 27. feb 202118:33 0 komentara
Promo: Yuri B.

Pijanista Nikolaj Luganski i violončelista Pavek Gomzijakov nastupiće na koncertu pod nazivom "Iz Rusije s ljubavlju", 10. marta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, saopštili su organizatori.

Odabrane sonate za klavir i violončelo Rahmanjinova, Šostakoviča i Debisija izvešće zvezda pijanizma Nikolaj Luganski i priznati solista i kamerni muzičar, violončelista Pavel Gomzijakov, navodi se.

Ograničeni broj od svega 300 ulaznica biće u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

„Nikolaj Luganski miljenik je beogradske publike, i pijanista koji kombinuje eleganciju i gracioznost sa moćnom virtuoznošću – istinska inkarnacija ruske tradicije na internacionalnoj klasičarskoj sceni. Priznat kao majstor ruskog i kasnoromantičarskog repertoara, Luganski je poznat po interpretacijama Rahmanjinova, Prokofjeva, Šopena i Debisija. Dobitnik je brojnih nagrada za ostvarene snimke i umetničke zasluge“, navode organizatori.

Redovno sarađuje sa vrhunskim dirigentima kao što su Juri Temirkanov, Kent Nagano, Mihail Pljetnjov, Đanandrea Noseda i Vladimir Jurovski. Među najznačajnijim koncertima za sezonu 2020/21 u nastup sa državnim orkestrom hamburške filharmonije, Simfonijskim orkestrom BBC u Londonu, Holandskom filharmonijom i Ruskim nacionalnim orkestrom u Pariskoj filharmoniji, Klivlend orkestrom i NHK u Tokiju. Luganski često nastupa u obilazi Evropu sa Simfonijskim orkestrima Malmea i Montreala.

Luganski je i profesor na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski od 1998. godine.

„Londonski ’Gramophone’ verovatno najznačajniji magazin o klasičnoj muzici opisao ga je kao „najupečatljivijeg izvođača vrtoglavog uspona“, Nikolaj Luganski je pijanista izvanredne dubine i svestranosti. Među saradnicima u oblasti kamerne muzike su Vadim Repin, Aleksandar Kniazev, Mischa Maiski, Leonidas Kavakos i Pavel Gomzijakov sa kojim će nastupiti u Beogradu“, dodaje se.

Pavel Gomzijakov, violončelista, kao solista i kamerni muzičar nastupao je širom sveta, sarađujući sa nebrojenim muzičarima među kojima su Zahar Bron, Ogistan Dume, Lui Lorti, Hesus Lopez Kobos, Antoni Ros Marba, Kristofer Varen Grin i Trevor Pinok.

U julu 2007. godine nastupio je zajedno sa pijanistkinjom Marijom Žoao Pires na Escorial festivalu (Španija). Ovim koncertom započeta je dugotrajna saradnja dvoje muzičara. Zajedno su nastupali širom Evrope, Dalekog istoka i Južne Amerike.

Snimak Šopenove sonate za violončelo i klavir koji su napravili Pavel Gomzijakov i Marija Žoao Pires, a koji je u maju 2009. objavljen na etiketi Dojč Gramofon, nominovan je za prestižnu nagradu Gremi. Tokom poslednje dve sezone, Pavel Gomzijakov je nastupao sa Novom Filharmonijom Japana, Londonskim kamernim orkestrom i Nacionalnim orkestrom iz Monpeljea. U aprilu 2010. godine Gomzijakov je debitovao u Americi nastupivši sa čikaškim simfonijskim orkestrom kojim je dirigovao Trevor Pinok.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!