Ljubivoje Ršumović dobitnik književne nagrade „Ramonda serbika“

Kultura 20. sep. 202123:182 komentara
Podeli:
Izvor: Dušan Mitić Car

Pesniku Ljubivoju Ršumoviću uručena je prestižna književna nagrada "Ramonda serbika" na jubilarnoj, tridesetoj Književnoj koloniji Sićevo, koja je održana od 14. do 19. septembra.

Pročitajte još:

Učesnici ove kulturne manifestacije uputili su javnosti i otvoreno pismo, u kom poručuju da je kultura temelj svakog preporoda.

U pismu podsećaju da je prvu Umetničku koloniju Sićevo organizovala slikarka Nadežda Petrović, koja je 1905. godine okupila velika slikarska imena toga doba.

„Čitav vek i kasnije Sićevo tradicionalno postaje prvih dana jeseni privremeni dom slikara, književnika i svih zaljubljenika u umetnost“, navode umetnici, koji pozivaju čitaoce da priušte sebi „makar trideset sekundi kulture svakog dana“.

„Verujte, lako prerasta u trideset minuta… Trideset minuta nedeljno neka bude trideset minuta dnevno, i samo zamislite koliko je to vremena za nadgradnju i čvrsto stajanje na zemlji, od koje svi postajemo i koji svi postajemo ona“, navodi se u otvorenom pismu.

Izvor : Dušan Mitić Car

„Kao posle pričešća neka vaskrsne i naša želja za lepim, za dobrom vešću. Trideset puta još ponavljamo kultura je temelj i temelj je kultura i ponavljaćemo još za trideset godina Književne kolonije Sićevo sve dok nas ne čujete, pročitate, i kao svi mi kažete hvala, molim i drugi put i treći i trideseti“, kažu potpisnici pisma – Ljubivoje Ršumović, Slobodan Vladušić, Nenad Milošević, Živojin Žika Petrović, Igor Ril, Vlada Arsić, Ognjen Avlijaš, Bojan Savić Ostojić, Dušan Cicvara i Danijela Kostadinović.

U okviru programa ovogodišnje Umetničke kolonije održan je okrugli sto posvećen sabranim delima Branka Miljkovića, zatim otkrivanje spomen-table posvećene pesniku Slobodanu Stojadinoviću Čudeu, dodeljena je nagrada Ršumoviću, kao i interno priznanje kolonije „Mikina čaša” Ognjenu Avlijašu.

Književnu koloniju Sićevo organizuje Niški kulturni centar uz pomoć Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, a pokrovitelji Kolonije su Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Komentari

Vaš komentar

<