Lit-chat Bužarovske i Bastašić: Ozbiljna književnica, ponašam se kao muškarac?

Kultura 16. jul 202117:26 2 komentara

Ulični magazin Liceulice objavljuje u nastavcima prepisku između književnih autorki Lane Bastašić i Rumene Bužarovske, a paralalelno, tekstovi na makedonskom izlaze i u skopskom magazinu Lice v lice. U novom broju Licaulice, objavljen je drugi nastavak (od tri) te prepiske između ove dve književnice prepoznatljive i po javnim istupima u kojima ukazuju na probleme društava u kojima živimo.

„Lana Bastašić i Rumena Bužarovska su nam zato i bile zanimljive za tu prepisku jer osim što su poznate kao književne autoke i imaju dosta dobru recepciju kod publike i kritike, prepoznatljive su i po tome što imaju dosta kritične istupe prema sredinama u kojima žive, često su mogli da se čitaju njihovi osvrti na razne teme, od političkih ili socijalnih do femisitičkih“, navodi Tijana Spasić iz Licaulice.

Dve književnice bavile su se jednim delom posledicama pandemije na književni i kulturni život, opštim zasićenjem od onlajn sastanaka i zumova, manjkom komunikacije uživo, ali su brzo prešle na feminističke teme i teme rodne ravnopravnosti u sferi kulture, dodaje Spasić.

„Bave se dosta i recepcijom ženskih autorki, u sredinama postjugoslovenskim, balkanskim koje su i dalje preovlađujući patrijarhalne sredine, prepričavaju vlastite doživljaje sa festivala, nametljivo prilaženje sa idejama o tome kako je uloga majke ta koja je primarna i na neki način se poigravaju time i prihvataju uloge ‘veštice’ i kreiraju na taj način neku vrstu ženskog zajedništva, bave se muškim kanonom, nepisanim pravilima da je ljubav velika književna tema,  ako pišu muškarci o tome, a ljubić ako o tome pišu žene“, kaže ona.

Ova prepiska je deo projekta „Read“ u saradnji s Licem v lice, makedonskim uličnim magazinom, i svaki tekst se prevodi na makedonski. „Ideja je bila u nekoj vrsti dodatnog povezivanja, prevodi se sa makedonskog ovde i srpskog tamo, ali nedovoljno i svaka vrsta kuturnog povezivanja je dobrodošla.

Tema letnjeg dvobroja Liculice je samoća, objašnjava Spasić. „Pokušavali smo da napravimo razliku između samoće i usamljenosti, da skinemo stigmu sa tog osećanja da je samoća nešto što je nepopularno. Samoća je situacija iz koje nastaju i kvalitetna dela i radi se na sebi“, dodaje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare