Lengold o nagradi – cenzura, žiri neusaglašen, KC Novi Sad negira

Kultura 21. apr 202117:38 > 17:39 5 komentara
Jelena Lengold
Printskrin: Youtube/EUPL Prize

Nakon što je književnica Jelena Lengold objavila da joj je krajem februara saopšteno da je dobitnica nagrade "Miroslav Antić" da bi potom ta odluka bila povučena, Kulturni centar Novog Sada, organizator manifestacije, saopštio je da ne postoji bilo kakva zvanična odluka o dodeli nagrade, navodeći i da se radi o "insinuacijama i konstrukcijama" i "jeftinom spinu", dok troje članova žirija imaju oprečne izjave. Predsednik žirija za medije kaže da odluka o dodeli nagrade ni doneta, dok dvoje drugih članova tvrde da je žiri bio jednoglasan da dobitnik bude Lengold. Književnica za N1 kaže da pitanje nije da li će ona dobiti nagradu, već da je njen cilj borba protiv cenzure u kulturi.

Lengold je prethodno objavila na društvenim mrežama da su je krajem februara članovi žirija za nagradu „Miroslav Antić“ obavestili da je ovogodišnja dobitnica te nagrade za zbirku pesama „Mutni nagoveštaj kiše“, ali da joj se kasnije niko od organizatora manifestacije nije javio, a da je iz medija saznala da je manifestacija odložena na neodređeno vreme zbog epidemije. Ona je tada ocenila da je „neobično“ to što dobitnik nagrade nije zvanično proglašen, iako je žiri odluku doneo i što dobitniku ta nagrada nije, na ovaj ili onaj način, uručena, kao i da je, prema njenom mišljenju, „jasno da se radi o spisku poželjnih i nepoželjnih pisaca“. Iz Kulturnog centra Novog Sada, koji je organizator događaja, za N1 su juče naveli da je manifestacija odložena zbog epidemioloških okolnosti i da za sada još nema informacija o tome kada će se održati.

POVEZANE VESTI

KC Novog Sada demantovao je kasnije u saopštenju, kako je naveo, „insinuacije i konstrukcije, na osnovu bujne mašte i neproverenih informacija o uplitanju politike u proces odlučivanja o dobitniku nagrade“, navodeći da nije dobio nikakvo zvanično obaveštenje od žirija o tome ko je laureat za 2021. godinu.

„Ne postoji bilo kakva zvanična odluka o dodeli nagrade, osim eventualno privatnih dojava ili „curenja“ informacija na bazi želja pojedinih članova žirija“, naveli su u Kulturnom centru Novog Sada. „Odbor Antićevih dana i KCNS nemaju saznanja o završetku rada žirija, niti o konačnoj odluci o laureatu, te shodno tome nisu mogli ni na koji način da program manifestacije odlažu iz političkih pobuda, kao ni da nagradu „dodeljuju, pa oduzimaju“, jer je nisu nikome ni dodelili“, dodao je novosadski KC. „Objava, nesumnjivo darovite i relevantne pesnikinje Lengold, o navodnom oduzimanju nagrade koja nije ni dodeljena, predstavlja jeftin spin, kako bi se privuklo malo medijske pažnje i ućario poneki politički poen“, naveo je KC i dodao da će u bliskoj budućnosti odluka o laureatu biti doneta na transparentan način.

Predsednik žirija te nagrade Miroslav Radonjić rekao je za „Novosti“, da odluka o dodeli nagrade nije doneta, a da je Lengoldova bila samo jedan od predloženih kandidata. Nasuprot Radonjiću, njegove kolege Slađana Ilić i Bojan Vasić rekli su ipak, kako javljaju Novosti, da je jednoglasan izbor žirija bila zbirka „Mutni nagoveštaj kiše“ i da su se kao članovi žirija vodili isključivo vrednosnim kriterijumima.

Lengold: Predsednik žirija mi je potvrdio da mi je čestitao

Književnica Jelena Lengold rekla je za N1 da je u razgovoru sa Radonjićem tražila da joj potvrdi da su je članovi žirija prethodno obavestili da je dobitnica nagrade, na šta je on, kako kaže književnica, „jasno rekao je da su se svi troje (članovi žirija) dogovorili da je ona njihov kandidat“.

„Tražila sam da mi potvrdi jer mi je neprijatno, saopštenje KCNS od mene pravi nekoga ko je nešto izmislilo, a on zna šta smo razgovarali“, navela je Lengold, dodavši da ga je pitala i da li se seća da ju je zvao da joj čestita, što je on i potvrdio, kao i da je potvrdio da je odluka bila jednoglasna.

Radonjić je ipak rekao i da to nije bila odluka nego predlog, da je žiri radio po pravilniku, i da njihov predlog kandidata treba da potvrdi i Upravni odbor Kulturnog centra, kao i da ju je žiri možda tada brzopleto pozvao i čestitao.

Na pitanje Lengold kako nad žirijem može da postoji telo koje može da promeni odluku, on je rekao, kako navodi književnica, da su u „životu svaka iznenađenja moguća“.

Lengold je ocenila da je u pitanju klasična cenzura, i da je to pesnička nagrada koja nikada nije bila problematična, ali da je ovo prvi put da imaju autora koji je problematičan, i to ne po svojim pesmama već javno izrečenim političkim stavovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare