Lengold kaže da je izgubila nagradu zbog politike, KC – odlaganje zbog epidemije

Kultura 20. apr. 202115:22
Podeli:
Izvor: Pixabay

Spisateljica Jelena Lengold objavila je da su je krajem februara članovi žirija za nagradu "Miroslav Antić" obavestili da je ovogodišnja dobitnica te nagrade za zbirku pesama "Mutni nagoveštaj kiše", ali da joj se kasnije niko od organizatora manifestacije nije javio, a da je iz medija saznala da je manifestacija odložena na neodređeno vreme zbog epidemije. Ona je ocenila da je "neobično" to što dobitnik nagrade nije zvanično proglašen iako je žiri odluku doneo i što dobitniku ta nagrada nije, na ovaj ili onaj način, uručena, kao i da je, prema njenom mišljenju, "jasno da se radi o spisku poželjnih i nepoželjnih pisaca". Iz Kulturnog centra Novog Sada, koji je organizator događaja, za N1 su naveli da je manifestacija odložena zbog epidemioloških okolnosti i da za sada još nema informacija o tome kada će se održati.

„Bio je kraj februara kada me je prijatno iznenadio jedan telefonski poziv. Iz Novog Sada su mi se javili ovogodišnji članovi žirija za Nagradu „Miroslav Antić“. Redom su mi preko telefona čestitali: Slađana Ilić, Bojan Vasić i predsednik žirija Miroslav Radonjić (stariji, jer postoje u Novom Sadu dvojica istog imena i zanimanja, pa da ne bude zabune). Rekli su mi da sam ovogodišnji dobitnik ove lepe nagrade, za zbirku pesama ‘Mutni nagoveštaj kiše'“, napisala je Lengold u objavi na Frejsbuku.

Dodala je da su joj takođe rekli da su odluku doneli jednoglasno i bez mnogo dvoumljenja. „Najavili su mi da će se svečanost dodele održati sredinom marta. Ja sam njima odgovorila da sam veoma počastvovana, da nagradu naravno prihvatam, ali da nisam sigurna hoću li moći lično da prisustvujem uručenju, zbog epidemije. Pomenuli smo i mogućnost online uključenja. Ova nagrada se, inače, tradicionalno dodeljuje u Gradskoj kući Novog Sada u okviru manifestacije „Antićevi dani“ i do sada su je dobili brojni ugledni pesnici. Zato je razumljivo da sam se obradovala ovoj vesti“, navela je Lengold u svojoj objavi.

Međutim, nakon ovog poziva nastupio je jedan dugotrajni tajac, dodala je spisatejlica.

„Niko od organizatora manifestacije mi se nije javio, a iz medija sam saznala da je manifestacija odložena na neodređeno vreme zbog epidemije. U neformalnom razgovoru sa jednim od članova žirija saznala sam kasnije da se „tu desilo nešto čudno“ kada je žiri organizatorima saopštio moje ime, te da je manifestacija hitno odložena“, navodi.

Kako je ocenila, to što je manifestacija odložena, to nije neobično, jer su mnoge manifestacije u ovo pandemijsko vreme odložene. „Ali to što dobitnik nagrade nije zvanično proglašen iako je žiri odluku doneo, i što dobitniku ta nagrada nije, na ovaj ili onaj način, uručena, to je već neobično. Odluka književnog žirija je ili opovrgnuta ili stavljena na led, verovatno do sledeće godine, kada će nagradu dobiti neko podoban, za knjigu iz ove kalendarske godine… Organizatori manifestacije „Antićevi dani“ će, pretpostavljam, odgovoriti da je manifestacija samo odložena zbog epidemije korone, ali više je nego jasno da se ovde radi o onom nevidljivom, a tako jasnom, spisku poželjnih i nepoželjnih pisaca. Moja se nagrada očigledno izgubila negde duboko u katakombama i podzemlju Petrovaradinske tvrđave. I tamo će verovatno i da ostane“, dodala je.

Kako je navela u objavi, politika se, po ko zna koji put, umešala u odluke kulture.

„Biće to zanimljiva priča za budućnost, priča kojoj ćemo se jednom smejati. Nije mi ni prva ni poslednja takva priča, ali šteta bi bilo da ostane anonimna i da se za nju ne sazna. Svesna sam da svojim javnim iskazivanjem zgađenosti nad svime što radi Aleksandar Vučić, kao i njegovi brojni novosadski epigoni, stavljam sebe na listu nepoželjnih. I nije mi žao zbog toga. Pitanje je časti biti na strani razuma, pravde i istine. Nagrade budu i prođu, a bruka traje doveka“, zaključila je.

Iz Kulturnog centra Novog Sada, koji je organizator događaja, za N1 su pojasnili da je manifestacija odložena zbog epidemioloških okolnosti i da za sada još nema informacija o tome kada će se održati.

Komentari

Vaš komentar