Lečić najavljuje tužbe: Besprizorno ponašanje, prinuđen da reagujem

Kultura 21. nov 202113:41 130 komentara
N1

Glumac Branislav Lečić najavio je danas podnošenje tužbi za naknadu štete za povredu časti i ugleda, nakon, kako je ocenio, "najbrutalnije kampanje" koja se vodi protiv njega i "besprizornog ponašanja na koje je prinuđen da reaguje". Prethodno su se ekipa predstave Ateljea 212, reditelj Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić povukli sa tog festivala zbog učešća Lečića u žiriju.

„Nakon najnovijih dešavanja u kojima se vodi najbrutalnija kampanja protiv mene, obaveštavam javnost sledeće: primećujem da se pojedinci pozivaju na pravnu državu i druge prozivaju zbog nepostojanja iste. Uslov pravne države je poštovanje pravosudnih odluka“, naveo je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Glumica Danijela Štajnfeld optužila je Lečića za silovanje ali je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo njenu krivičnu prijavu protiv glumca. Nakon što je prigovor advokata Štajnfeld na rešenje o odbačenoj krivičnoj prijavi protiv Lečića odbijeno od strane Apelacionog javnog tužlaštva početkom avgusta, oglasila se glumica i najavila je tada da „borba za istinu nije završena“.

Lečić je danas naveo da je nakon posle pravosnažne odluke i Apelacionog javnog tužilaštva „jasno bilo da neće biti lak proces skidanja užasne i nepravedne ljage“ sa njegovog imena.

„Bio sam spreman na to, ali ne i na ovo besprizorno ponašanje na koje sam prinuđen da odreagujem. Ne samo od danas, ili unazad par dana, od prvog dana – 22. marta 2021, svako ko je iznosio ili pronosio što god iz mog ličnog života, a što škodi mojoj časti i ugledu, i dovodi do teških posledica, biće krivično procesuiran zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo iz člana 172 Krivičnog zakonika (Iznošenje ličnih i porodičnih prilika). Pored toga, protiv svakog prijavljenog za gore navedeno krivično delo ili drugo krivično delo na moju štetu, biće podneta tužba za naknadu štete za povredu časti i ugleda“, najavio je Lečić.

Prethodno je ekipa predstave Ateljea 212 koja je gostovala na Susretima pozorišta u Brčkom povukla svoje učešće kada je saznala, kako je navela, da je Lečić član žirija. Potom su se i reditelj Kokan Mladenović, reditelj predstave „Šindlerov lift“, i pisac Darko Cvijetić povukli sa te manifestacije.

Ekipa predstave „64“, autorke Tene Štivičić, uputila je proglas u kom je navela da su predstavu Ateljea 212, koju je režirala Alisa Stojanović, odigrali iz poštovanja prema publici, ali da ne žele da njihov rad ocenjuje član žirija, Branislav Lečić. Kako su naveli, razlog tome je što se on „aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, baveći se u, za njega, podobnim medijima, isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem Danijele Štajnfeld“.

„Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše koleginice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet. Smatramo da bismo učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave“, naveli su Mladenović i Cvijetić.

Nakon toga, reditelj Dino Mustafić, čiji je komad „To nikad nigdje nije bilo“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć izveden na susretu pozorišta, uputio je pismo Direkciji ovog festivala u kojem predlaže da ove godine predstave ne budu ocenjivane.

„Primereno je, dodao je, da iz poštovanja prema publici i teatarskoj umetnosti ovogodišnji festival bude smotra bez stručne evaluacije jer okolnosti koje su stvorene ne omogućavaju isticanje pozorišnih kriterija i kvaliteta što jedino ima smisla na umetničkim festivalima“, objasnio je svoj predlog.

Na sajtu Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom objavljen je, s druge strane, tekst pod nazivom „Drskost i blamaža, ali na svoj račun“, u kojem se kritikuje Atelje 212 zbog napuštanja festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare