Lajkovačka biblioteka ubuduće Narodna biblioteka „Radovan Beli Marković“

Podeli:
Izvor: N1/Milena Kuzmanović

Gradska biblioteka Lajkovac ubuduće će nositi naziv Narodna biblioteka “Radovan Beli Marković”, odlučili su jednoglasno odbornici Skupštine opštine Lajkovac.

Pročitajte još:

Ovo je prva zvanična odluka kojom će Lajkovčani čuvati uspomenu na lik i delo proslavljenog sugrađanina, poznatog srpskog književnika, a „na stolu“ je još nekoliko ideja koje čekaju na realizaciju u narednom periodu.

Inicijator promene imena bio je kolektiv Gradske biblioteke Lajkovac. U obrazloženju direktorke Biljane Bogdanović se, između ostalog, kaže: “Prošlo je skoro pola godine od smrti književnika Radovana Belog Markovića, jednog od najpoznatijih savremenih srpskih pisaca. Ostavio je velik trag u književnosti i bibliotekarstvu. Zahvaljujući njemu lajkovačka biblioteka je ugostila mnoge poznate pesnike, književnike, kritičare. Očekivano je da ustanova, čiji je bio prvi samostalni upravnik, ponese njegovo ime“.

Poznati srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je 19. januara u Lajkovcu, u 75. godini. U svojim delima ovekovečio je rodne Ćelije, Lajkovac, Kolubaru i „Belo“ Valjevo, pripovedajući jedinstvenim jezikom. Prvi je dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac, koja mu je uručena 16. septembra 2021. godine povodom Dana opštine.

Bio je član Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva, Srpskog PEN centra i stalni član-saradnik Matice Srpske. Dobitnik je većine književnih nagrada u našoj zemlji: Andrićeve, Vukove, Kulturno-prosvetne zajednice, NOLIT, Bora Stanković, Branko Ćopić, Meša Selimović, Račanska povelja, Stevan Sremac itd. Nekoliko puta je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu. O njegovom stvaralaštvu napisan je veliki broj naučnih radova, među kojima su i doktorske disertacije.

Radovan Marković i njegova supruga Emilija 2011. godine osnovali su legat i poklonili ga Gradskoj biblioteci Lajkovac. Legat Emilije i Belog Markovića sadrži 708 knjiga sa posvetom autora, još 743 naslova i 658 serijskih publikacija, umetničke slike, skulpture u drvetu, pisaće mašine, rukopise, beleške, fotografije i lične predmete.

Postoji ideja da legat bude smešten u jednom od konaka koji će ovog leta biti potpuno završeni u naselju lajkovačkom naselju Vojni krug i namenjeni kulturnim sadržajima. Reč je o Radića konaku i konaku Brene Mihajlović, spomenicima kulture specifičnog graditeljstva iz 19. veka, koji su zbog širenja ugljenokopa izmešteni iz Malog Borka.

Komentari

Vaš komentar