Labudovićevi koluti Mile Turajlić – arhivski road trip i Nesvrstani

Kultura 25. avg 202211:38 3 komentara
Printscreen / Mila Turajlić Labudovićevi koluti

U neistraženom trezoru u Beogradu nalazi se kolekcija filmova poznata kao „Labudovićevi koluti“. Na njima su slike i snimci afričkih i azijskih oslobodilačkih pokreta i revolucionarnih vođa koji su definisali eru šezdesetih. Kako je veoma važan deo istorije tog doba zalutao na drugom kontinentu, zaboravljen u filmskom arhivu - odgovor na to pitanje daje novi film naše višestruko nagrađivane rediteljke Mile Turajlić.

Rediteljka je za N1 rekla da je sedam godina radila na projektu koji je počeo kao dokumentarni film, a završio se kao diptih i više od toga, jer ima i izložbu i knjigu, a predstavlja pokušaj da se javnosti približi zaboravljeni period saradnje Jugoslavije i Nesvrstanih na filmskom planu preko ustanove Filmske novosti koju strana javnost ne poznaje toliko.

„Imala sam sreću da sasvim slučajno u Alžiru na jednom festivalu upoznam Stevana Labudovića koji je tada bio jedini preostali živi snimatelj Filmskih novosti, i počasni gost festivala. Shvatila sam da postoji priča o kojoj ne znam nista, iako sam arhivu Filmskih novosti poznavala“, objasnila je rediteljka.

Labudović je bio zadužen da prati Josipa Broza Tita prilikom putovanja mira, po Nesvrstanim zemljama.

„To je neverovatna epizoda u jugoslovenskimu odnosima sa zemljama trećeg sveta, koje tada izlaze iz perioda kolonizacije, postaju nezavisne, i ta Titova putovanja bila su odlasci prvi put u neke od tih zemalja koje tek nastaju, tek postaju nezavisne. Tu ima scena svakodnevnog života, a ima i najvećih političkih ličnosti iz tog doba, to je jako dragocena slika sveta koji nastaje i novog političkog trenutka, a ja sam mogla i da sarađujem sa čovekom koji je te snimke pravio“, navela je Turajlić.

„Osetite veličinu te avanture i doživljaja tog sveta“, dodala je.

Drugi film je priča Nesvrtstanih o jednoj epizodi iz života Stevana Labudovića kada ga je Tito poslao da snima alžirski oslobodilački rat.

Turajlić je rekla da se nada premijeri oba filma u Beogradu na jesen.

“Ciné-guerrillas: The Scenes From the Labudović Reels”, novo dokumentarno ostvarenje Mile Turajlić, imaće svetsku premijeru 10. septembra u programu “TIFF Docs” 47. međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), jednog od najprestižnijih festivala na svetu i najrelevantnijeg festivala na tlu Severne Amerike.

‘Ciné-guerrillas’ je deo dokumentarnog diptiha ‘Scenes from the Labudovic Reels’, koji je struktuiran kao arhivski ‘road trip’ kojim se otkriva filmsko nasleđe Pokreta nesvrstanih. Nastajući kao portret ali i testament Stevana Labudovića, snimatelja ‘Filmskih novosti’ koji je bio zadužen da prati Predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita prilikom čuvenih Putovanja mira, diptih analizira ulogu filmske slike u formiranju političke vizije Trećeg sveta.

Do sada nekorišćeni i nemontirani arhivski snimci, kao i svedočenje Labudovića i njegovih filmskih saboraca iz period alžirskog oslobodilačkog rata vode nas u skrivenu pozadinu filmske slike kao instrumenta antikolonijalne borbe. Dok će jedna polovina diptiha imati svoju premijeru 10. septembra u Torontu, druga polovina će imati svetsku premijeru kasnije na jesen, nakon čega će domaća publika imati priliku da pogleda oba filma zajedno, navela je rediteljka ranije za FCS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare