Kusturica odbio kandidaturu za SANU, optužio Kostića za mešanje u proces

Kultura 28. feb. 202117:17124 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Reditelj Emir Kusturica odbio je kandidaturu za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, optuživši pritom predsednika SANU Vladimira Kostića za mešanje u proces izbora novih članova.

Povezane vesti

Kusturica je u otvorenom pismu, objavljenom na portalu Iskra, naveo da brisanje sa spiska potencijalnih kandidata traži zato što ga je za članstvo, na Kostićev zahtev, predložilo Odeljenje za jezik i književnost SANU.

Reditelj je ocenio da je umesto toga trebalo da ga kandiduje novostvoreno Odeljenje za umetnost SANU, „gde su kandidati scenski umetnici“.

„Trebalo bi da budem slep kod očiju pa da poverujem kako osvetoljubivi Kostić nema većinu svojih ljudi u Odeljenju za književnost i kontrolu nad armijom akademaca u drugim odeljenjima, kod kojih će izdejstvovati sve što zamisli. Uskoro bi mogla da usledi njegova ostavka koja neće biti prihvaćena. On neće, oni hoće“, naveo je Kusturica.

On je naveo i da bi kandidatura Odeljenja za umetnost „odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao“, s obzirom da je u polju filma postigao najveće rezultate, ali da su trenutno ta vrata otvorena „vrednim umetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz nego njihovo delo“.

Kusturica je u pisanoj izjavi naveo i da se na odbijanje kandidature odlučio ne potcenjujući to što su se „stepenicama SANU peli Milanković, Pupin, Tesla, Andrić, Ekmečić“ kao članovi Odeljenja za književnost.

„Ja sam filmski reditelj, pa onda tek mladi pisac i vremešni muzičar (što ne znači da nisam arhitekta graditelj i da neću, jedne noći, u svemu biti bolji i stariji). Ipak, danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji, po mom uverenju, zaslužuju da budu akademci pre mene“, smatra Kusturica.

On je kazao i da „ne veruje u dobre namere“ Vladimira Kostića, optuživši akademika da se „njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije razlikuje od ćutljive većine u Akademiji“.

„To viđenje je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije. Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava Akademije u vezi sa statusom i budućnosti Kosova i Metohije“, ocenio je Kusturica.

Glavni izbori će biti održani 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU.

Komentari

Vaš komentar