„Kulturne institucije kao kadrovske deponije“: Para koliko za plate, a projekti?

Kultura 16. okt 202219:33 9 komentara

Koliko je građanima, a pre svega vlastima na jugu Srbije važno da imaju bogatiji kulturni život i kvalitetniju ponudu i sadržaje? Možda će o tome najviše reći podatak iznet na prvoj debati pod nazivom "Alarmantno stanje u kulturi u Nišu?! Kome smeta Nišvil?!" koju je inicirao lokalni odbornik Miodrag Stanković. Naime, Novi Sad je ove godine izdvojio 220 miliona dinara više za projekte u oblasti kulture - u odnosu na niških pet miliona.

Ko god pomisli da analizira stanje u kulturnim institicijama Niša i zašto se, na primer, gradski Kulturni centar maltene sveo na osnovno – organizaciju nekolicine gradskih festivala – mora da krene od početka.

„Stranke su za ovih 30 godina iskoristile kulturne institucije kao kadrovske deponije. Znači, nisi bio dovoljno dobar za vodovod, distribuciju, posao odbornika – ‘ajde tamo u biblioteku da te stavimo da nešto radiš ili u Niški kulturni centar, bilo gde, da tamo dočekaš penziju'“, priča Dejan Stojiljković, pisac i predsednik Saveta za kulturu Niš.

To je, između ostalog, dovelo do situacije da je konkretno ove godine, od 800 miliona dinara, predviđenih za ustanove kulture u gradskoj kasi, 450 miliona otišlo na plate i doprinose zaposlenih. Taj podatak nije negirala ni jedina osoba koja je u ime vlasti i institucija pristala da dođe na tribinu, a pozvani su mnogi.

„Za narednu godinu planirana je milijarda (dinara) iz budžeta grada, oko milijardu“, kaže Pavlina Mihajlenko iz Uprave za društvene delatnosti.

N1: I tu bi polovina opet išla na plate i ostalo. Da li mislite da je to dovoljno?

„Nikad nije dovoljno sredstava, posebno za programe u kulturi. Uvek bi trebalo da je više. I mi smo za to, ali iz budžeta grada se izdvaja onoliko koliko je moguće“, odgovara.

„Obično je budžet za plate veći, za programe mali. I obično te programe radimo mi spoljni saradnici, posle čekamo taj honorarčić da nam se plati po godinu dana i tako dalje. Usput nerviramo ove tamo što rade u institucijama pošto im ‘pravimo posao’, jer se radi koncert ili književno veče, a s tim ili bez toga, oni će da prime istu platu. Znači, radio – ne radio, svira ti radio“, navodi Dejan Stojiljković.

„Godišnji konkurs za kulturu Novog Sada iznosi 220 miliona više u odnosu na konkurs u Nišu. Ove godine, tu je i načelnica, samo je pet miliona odvojeno za taj konkurs u Nišu“, rekla je Marija Peternel, radnica u kulturi i aktivistkinja.

„Pet, plus jedan milion za mobilnost umetnika u kulturi. Ja se nadam da će u narednoj godini i to biti povećano“, kazala je Mihajlenko.

Nada ostaje da će drugoj planiranoj tribini prisustvovati još neko iz vlasti ko zaista odlučuje o novcu, ko zna gde je i šta je sa strategijom kulturnog razvoja Niša.
Smanjenje gradskog novca Nišvilu, posle čega je, podsetimo, direktor te manifestacije koja je zvanično od javnog značaja, najavio iseljenje u inostranstvo, bilo je samo povod za ove, poznate priče.

„Kome smeta džez? Pa, onima koji bi želeli da nas uniformišu. Onima koji žele da svi razmišljamo na njihov način i da se ponašamo na njihov način“, naglasio je  Zoran Jovanović, profesor u penziji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare