Kultna slika Pola Gogena Mata Mua vraća se u muzej u Madridu

Kultura 07. feb 202214:59 0 komentara
Profimedia/AFP/PIERRE-PHILIPPE MARCOUA

Slika "Mata Mua" jedno od najčuvenijih dela francuskog slikara Pola Gogena (1848-1903) će biti vraćena u muzej Tisen-Bornemisa u Madridu u sklopu dogovora o najmu između španske vlade i vlasnice slike koju je ona iznela iz zemlje.

Portparolka muzeja rekla je da se očekuje da delo stigne danas i da će javnost moći da ga vidi narednih dana posle predviđenog potpisivanja ugovora između države španije i Karmen Tisen, vlasnice dela.

U proleće 2020. kada je muzej bio zatvoren zbog pandemije kovida-19 Karmen Tisen je uzela sliku, koja je tu bila izložena 20 godina, i odnela je u Andoru, mikro državu u Pirinejima gde živi. Zbog te njene odluke neko vreme se strahovalo da će i druga dela kolekcionarke takođe biti odneta iz muzeja.

Međutim u avgustu 2021. špansko ministarstvo kulture objavilo je da je postignut dogovor sa Karmen Tisen o iznajmljivanju za 97,5 miliona evra na 15 godina njene kolekcije od više stotina dela među kojima su dela Pikasa, Matisa, Gogena, Renoara, Sislija, Rodena, Kanaleta, Fragonara, Kurbea i Budena.

Ugovorom je predviđeno da muzej ima pravo i preferencijalne nabavke dela, ili celokupne kolekcije.

Ranije su dela bila izložena u muzeju Tisen prema sporazumu o pozajmici, bez nadoknade, potpisanog u februaru 2002. i kasnije produžavanom.

Delo „Mata Mua“, biser te kolekcije, je slika koju je Gogen naslikao 1892, tokom svog prvog puta na Tahiti.

Pored kolekcije Karmen Tisen, Nacionalni muzej Tisen-Bornemisa drži pre svega kolekciju njenog supruga Švajcarca Hansa Hajnriha Tisen-Bornemise, naslednika moćne industrijske porodice koji je umro u Španiji 2002. godine. Španska država je 1993. godine kupila tu kolekciju za 350 miliona dolara, naveo je muzej.

Karmen Tisen bivša je mis Španije i peta i poslednja supruga barona Hansa Hajnriha fon Tisena-Bornemise.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!