Kristos Niku o filmu s Keri Maligan, Kejt Blanšet i srpskim kolegama

Kultura 25. jul 202120:14
Izvor: N1

Nakon svog rediteljskog debija sa filmom "Apples", grčki reditelj Kristos Niku kaže da jedva čeka da počne snimanje svog narednog filma "Fingernails", na kojem će producent opet biti Kejt Blanšet, a u njemu će igrati oskarovka Keri Maligan.

„Volim filmove koji su na neki način pomalo nadrealni, koji menjaju društvena pravila i stvaraju nešto drugacije, na alegoričan način, poput filmova Spajka Džounza, Čarlija Kaufmana, ili poput filma Trumanov šou, zbog kojeg sam i poželeo da budem reditelj. To je bio moj pristup filmu Apples. Tada živeo sam sa gubitkom svog oca, i pokušavao sam da shvatim kako je selektivno pamćenje, kako lako možemo da zaboravimo nešto što nas je povredilo, i ako zaboravimo da li ćemo izgubiti naše postojanje, da li smo ono što ne zaboravljamo. Pokušao sam da svoje misli pretočim u tu ekumensku priču, sa temom da se amnezija širi kao virus i da ljudi počinju da zaboravljaju“, naveo je on.

Kejt Blanšet je upoznao na festivalu u Veneciji gde je film imao svetsku premijeru, a nakon toga su se, kako kaže, dogovorili da ona bude producent.

„Ona jako mnogo voli film, gleda filmove po celi dan, odmah smo postali i prijatelji, i sada i radimo zajedno. Naravno da je to pomoglo filmu da dobije više pažnje, ali on je već bio u distribuciji u mnogim zemljama. U više od 70 zemalja je u distribuciji, i u Srbiji takođe (preko MegaCom filma). A to je najvažnije jer je to razlog zašto pravimo filmove – da putuju i da sreću publiku. Jako sam srećan zbog tog uspeha i ne mogu da dočekam da počnem da snimam sledeći film Fingernails“, dodaje.

Pre deset godina uspeh grčkog filma „Dogtooth“ otvorio je mnoga vrata filmskim stvaraocima iz Grčke, da rade kreativnije, putuju po festivalima, podseća Niku i dodaje da se nada da će i uspeh filma „Apples“ pomoći da se ponovo privuče pažnja na grčku kinematografiju.

„Nadam se da ćemo snimanje novog filma Fingernails moći da počnemo početkom 2022. To je film o ljubavi i o tome kako možemo da je povratimo, kako smo izgubili malo romantičnu ljubav u našem svetu, to je na neki način i alegorična priča“, objašnjava.

Želim da napravim ovaj film i da uđem duboko u ovo veoma važno pitanje za mene, a to je – šta je ljubav. U filmu će igrati Keri Maligan, i Kejt Blanšet će opet biti producent. Posmatram stvari korak po korak, sada razmišljam o novom filmu, a sva ta vrata koja su otvorena za mene omogućavaju mi da sanjam smelije. Moj prethodni film je bio niskobudžetni, i morali smo dosta kompromisa da napravimo, a sada osećam da mogu da sanjam slobodnije.

„Dosta gledam filmove, pa tako i balkanske filmove, volim rumunski film, srpski film takođe, reditelje Gorana Paskaljevića, Srdana Golubovića, film Ognjena Glavonića Teret. Ali, iskreno, nisam video srpski film koji pokušava da uradi nesto što je više internacionalno u smislu teme ili zapleta, priče su više domaće, ratne teme. Iskreno, voleo bih da vidim i nešto drugačije“, kaže grčki reditelj.

Niku je na Festivalu evropskog filma Palić bio član žirija glavnog programa, a za ovaj festival kaže da je u kontekstu festivala evropskih filmova – jedan od najvećih.

„Ovo je prvi put da sam bio u žiriju, i uvek sam mislio, čak i kada sam se takmičio ili kada sam posmatrao kako odlučuju, da žiri uvek treba da razmišlja i o tome šta publika voli, da oseti generalno reakciju na film, a ne samo da ostanu u svom utisku“, naveo je.

Međunarodni žiri 28. Festivala evropskog filma Palić za najbolji film Glavnog takmičarskog programa festivala odabrao je ostvarenje „Najgora osoba na svetu“ reditelja Joakima Trira.

Komentari

Vaš komentar