Kralj Čačka i Marko Marić o predstavi u Hrvatskoj, mostovima između naroda…

Kultura 27. jun 202108:25 > 08:331 komentar

Živimo u prostoru koji čini da politika razdvaja, a kultura spaja, tužno je što je tako, ali saradnja u kulturi u regionu jedan je od načina da se to prevaziđe, rekao je muzičar Nenad Marić - Kralj Čačka, govoreći o iskustvu nakon izvođenja radio drame "Soundtrack za film koji nije snimljen" u hrvatskim gradovima.

Među umetnicima granice ne postoje, a poruke koje se šalju saradnjom u polju kulture u regionu stižu do publike onoliko koliko mediji to dozvole, dodaje on. „Mediji imaju najznačajniju ulogu u tome. Mediji pre svega igraju veliku ulogu u tom spajanju, mostu između naroda“, kazao je.

Predstava hrvatskog Radio teatra „Soundtrack za film koji nije snimljen“ od maja je imala nekoliko izvođenja u hrvatskim gradovima. U ovoj radio drami igraju srpski muzičar Nenad Marić poznat kao Kralj Čačka, i njegova hrvatska koleginica Nina Bajsić. Komad se sastoji se od poetskih, proznih i muzičkih zapisa. Nastao je tokom perioda zatvaranja zbog korone, kao dijaloška razmena između dvoje protagonista, na relaciji Beograd – Zagreb. U autorskoj ekipi su i Marko Marić Pavlica Bajsić, i Dino Brazzoduro.

Ovaj komad predstavlja spoj muzike i dramaturgije, objašnjava Kralj Čačka.

„Ima sedam songova, između ima radiofonskog zapisa dosta, i glas naratora i dvoje protagonista od kojih sam jedan ja, a drugi Nina Bajsić, a muzika je svakako u službi cele priče“, navodi on.

Marko Marić kaže da je njegov utisak da se predstava više oslanja na zvuk u širem smislu, nego na dramsku radnju.

„Ideja je bila da Nina i ja napišemo jedan svoj dan, ja u Beogradu, ona u Zagrebu, odatle smo krenuli, ne znajući gde će to da nas odvede, a paralelno smo radili songove. Tako je i krenulo sa pesmom Obrnut red stvari, koja je izašla nedavno, tako da smo kroz proces došli do radnje da je to priča o dvoje ljudi koji su bili u vezi i sada već više nisu“, objašnjava Kralj Čačka.

Marko Marić, pijanista i kompozitor, u predstavi nastupa kao muzičar koji svira, i u proces stvaranja se uključio u poslednjem delu, sa muzikom i aranžmanima.

„Bilo je zanimljivo raditi na ovom komadu jer nismo nikad u takvom hibridnom mediju imali prilike da radimo. Bilo je to jako dobro iskustvo u svakom smislu“, dodaje. „Jako su bile lepe reakcije publike, bila je jako lepa premijera u Zagrebu, izvođenje u Dubrovniku takođe…“, navodi.

Hrvatska publika je već naviknuta na ovaj format, dodaje Kralj Čačka. „I ja sam bio prvo iznenađen da je to izvođenje uživo, nisam mogao da pretpostavim da radio drama može da se izvodi uživo, ali može“.

Na pitanje da li će ova predstava biti prikazana i u Srbiji, muzičari kažu da se nadaju da će biti sluha da ih i neko odavde pozove i da se ispune uslovi da Radio teatar dođe.

„To bi bilo baš lepo, da se prikaže i publici ovde, možda i po manjim gradovima“, dodaje Kralj Čačka.

 

Komentari

Vaš komentar