Koncert Srpsko-jevrejskog pevačkog društva u znak sećanja na Holokaust

Kultura 23. feb 202116:51 > 17:01 1 komentar
Srpsko –jevrejsko pevačko društvo/ Marlena Weinberger Pavlović

Međunarodni Dan Sećanja na Holokaust obeležava se 27. januara. Međutim, tog dana u Srbiji se obeležava slava Svetog Save i svi su fokusirani na taj radostan dan, pa je Srpsko-jevrejsko pevačko društvo odlučilo, uz veliku finansijsku podršku Ambasade Nemačke i Austrijskog kulturnog foruma, da taj tužan dan obeleži, zbog mera protiv pandemije, onlajn koncertom koji će biti dostupan večeras u 20 h.

Kako su saopštili, koncert možete pogledati na ovom linku:

Iz ovog društva podsećaju na to da su u Holokaustu život izgubili milioni nevinih ljudi. Umrli su u nacističkim koncentracionim logorima, na bojnom polju, na ulicama i to više od 1,5 milion dece, više od šest miliona Jevreja, više od 500.000 Roma, 200.000 osoba sa hendikepom, milioni Rusa, Srba, civila, savezničkih vojnika, homoseksualaca, sveštenika, Jehovinih svedoka, podseća se u saopštenju Srpsko –jevrejskog pevačkog društva.

Prošlost je osnov sadašnjosti i budućnosti i zato moramo pamtiti i ne smemo nikada zaboraviti zla koja su se desila, da se nikada nikome nigde ne ponovi. Program je, kako navode SJPD, kolažnog tipa – sklop duhovne, tradicionalne i moderne kompozicije, onih koje slikaju vreme uoči rata (Hava Nagila, Adio kerida, Mansarda mali stan), odvoženja u smrt (Dona, Dona), ratnu destrukciju (Gori), tugu logora (Tužna pesma), otpor (Pesma jevrejskih partizana), sećanje (Tebe pojem), nadu i ljubav (Rodna zemljo, Jerusalim od zlata), ali tu su čuvene kompozicije Leonarda Koena „Dance me to the end of love“, Aliluja, „Trains of no return“ Ofre Haze, tema iz filma Šindlerova lista…

Autor i organizator koncerta je Marlena Weinberger Pavlović, predsednica hora SJPD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare