Ko su finalisti nagrade Milan Mladenović za 2021.

Kultura 16. avg 202118:42 2 komentara
Zadužbina Milana Mladenovića

Regionalni žiri nagrade “Milan Mladenović”, koju dodeljuje zadužbina tog uticajnog beogradskog i jugoslovenskog muzičara, odabrao je za finale 14 kompozicija pristiglih iz celog regiona.

Na konkurs za nagradu “Milan Mladenović” za 2021. godinu pristiglo je 197 prijava koje su zadovoljile zadate kriterijume, saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića, frontmena Ekatarine Velike.

Pesme koje su ušle u finale su: BOI – Dina Jashari (Severna Makedonija), COBRA – Yonic (Crna Gora), GRADE MOJ – Aleksandar Ljiljak (Hrvatska), IZNAD RIJEKE – Magdalena Mandura (Hrvatska), JEDNOG DANA – Sopot (Bosna i Hercegovina), KAIN – Organizam (Srbija), MISISIPI – Koikoi (Srbija), NE VREME – Funk Shui feat. Vera Ljubojna (Makedonija), NOVČANICE – Vizelj (Srbija), OBRNUTI RED STVARI – Kralj Čačka & Nina Bajsić (Srbija / Hrvatska), SAMODISCIPLINA – Keni nije mrtav (Srbija), SKLOP – litl itali (Hrvatska), TU – Ana & The Changes (Srbija) i URONI U SAN – Žen (Hrvatska).

Finalisti će biti objavljeni na promotivnoj kompilaciji koju priprema Zadužbina Milana Mladenovića povodom nagrade za 2021. godinu, koja će biti svečano uručena 21. septembra u Beogradu, na dan rođenja Mladenovića (1958-1994).

Žiri su činili: Damir Urban (Hrvatska), Kiril Džajkovski (Severna Makedonija), Ivan Fece Firči (Srbija), Katarina Epštajn (Srbija) i Zoran Stajčić (Hrvatska), a pored novčane nagrade, koja iznosi 2.000 evra, za dobitnika će izrađena i posebna statueta u saradnji sa Futro Design Studiom.

Nagrada “Milan Mladenović” ustanovljena je 2019. godine u cilju podsticanja muzičkog stvaralaštva koje odlikuju vrednosti svоjstvene Mladenovićevoj umetničkoj zaostavštini.

Prvi dobitnik tog prestižnog priznanja bio je 2019. godine beogradski bend Artan Lili, koji je pobedio pesmom D.E.P.R.A. u konkurenciji više 120 dela, na osnovu odluke žirija koji su činili Vasil Hadžimanov, Zoran Kostić Cane i Aleksandar Žikić.

Dobitnik nagrade 2020. godine bila je beogradska grupa Dram pesmom Daj mi sve. Uslove regionalnog konkursa 2020. godine ispunilo je bilo više od 240 numera, a ocenjivao ih je žiri koji su činili Darko Rundek, Srđan Gojković Gile i Mirela Priselac Remi.

Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je 2019. godine prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović. Namera je da se autorska i lična zaostavština frontmena Ekatarine Velike sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare