Knjižara Geca Kon otvorena posle renoviranja

Kultura 24. feb. 202113:032 komentara
Podeli:
OTVORENA RENOVIRANA KNJIZARA "GECA KON"
Izvor: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Najstarija srpska knjižara "Geca Kon", koja se nalazi u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, svečano je otvorena posle renoviranja. Direktorka "Službenog glasnika" Jelena Trivan podsetila je da je ta knjižara prvi put otvorena 1901. godine i nosi ime Gece Kona, najstarijeg srpskog izdavača i knjižara koji je ubijen u Drugom svetskom ratu jer je bio Jevrejin.

„U godini kada je Geca Kon izdao najviše knjiga, to je bilo početkom 20. veka, on je objavio više od 200 izdanja. Danas najveći srpski izdavači u koje spada i ‘Službeni glasnik’ su jedva stigli do tog broja“, rekla je Trivan na konfereniciji za novinare.

Ona je istakla da je Geca Kon bio veliki knjižar, izdavač i mecena kod koga su najveći srpski književnici našli svoje mesto, zaštitu i prostor da izdaju svoje prve knjige.

Trivan je rekla da u knjižari, osim knjiga više od 40.000 primeraka knjiga svih izdavača, postoji i muzejski deo, gde su zaštićene Konove lične stvari, ali i deo gde će se održavati književne tribine.

„Želeli smo da, u duhu Gece Kona, ovo bude prostor gde svako može da prikaže svoju knjigu, pokaže i ponudi čitaocima. Hteli smo da ovo bude mesto po kojem će se opet prepoznavati Beograd“, rekla je Trivan.

Ona je navela da su hteli da sačuvaju misiju Gece Kona da se u ovoj knjižari ponovo okupljaju književnici.

Direktor izdavačkog preduzeća „Prosveta“ Branislav Vukasović podsetio je da su 23. juna 2019. godine prostorije knjižare „Geca Kon“ u suturenu poplavljene posle vremenske nepogode.

On je podsetio i da je zaključen ugovor o poslovnoj saradnji i zakupu između „Prosvete“ i „Službenog glasnika“, koji je stupio na snagu 20.novembra 2020. godine.

Vukasović je rekao da je ovim ugovorom predviđeno da „Službeni glasnik“ preuzme knjižaru „Geca Kon“ i zaposlene i da se ova knjižara očuva kao projekat od kulturnog značaja za Beograd i Srbiju.

On je rekao da je „Službeni glasnik“, nakon preuzimanja knjižare, izvršio restauraciju unutrašnjeg enterijera knjižare.

Pisac i urednik u „Službenom glasniku“ Svetislav Basara rekao je da je pre četrdesetak godina u beogradskoj književnoj čaršiji važilo pravilo: „smatraj da si postao književnik onog dana kada ti priča izađe u ‘Politici’ i knjiga se pojavi u izlogu knjižare koja se onda zvala ‘Prosveta’, a u stvari je bila knjižara ‘Geca Kon'“.

On je rekao da se njegova knjiga prvi put pojavila u izlogu te knjižare 1985. godine.

Basara je naglasio da „Službeni glasnik“ na izvestan način nastavlja posao koji je radio Geca Kon, objavljuje knjige koje ne donose samo materijanu korist, već su i pravo duhovno bogatstvo.

Komentari

Vaš komentar