Kiš, Krleža, Slapšak: Urotnici u Ateljeu, i pisac i reditelj među glumcima

Kultura 15. dec 202217:03 0 komentara

Na kakvu nas urotu zovu neki od naših najvećih pisaca i intelektualaca - likovi novog dramskog teksta Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića? Režirano javno čitanje ovog komada, nastalog na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, biće održano večeras u Ateljeu 212. A uz glumce, na bini će se među izvođačima naći i jedan od autora teksta, kao i reditelj izvođenja Boris Liješević.

„Već su (pisci) Igor Štiks i Vlada Arsenijević napravili svojevrsnu urotu, a onda i njihovi likovi prave urotu. Izabrali su za protogoniste svog komada dobro nam poznate borce, iz 20. veka, za bolji svet, čiji su se ideali lomili o hridi mentaliteta shvatanja sredine, i oni su odlučili da ih nekako spoje. Živeli su u različitim vremenima i autori su napravili ono što jedino može u književnosti ili pozorištu, a to je da se sretnu ljudi iz različitih vremena“, objašnjava reditelj izvođenja Boris Liješević.

POVEZANE VESTI

„Ne samo što su ih stavlili u isti prostor oko iste ideje, a ideja je da svi ponovo rekreiramo jedno zajedništvo koje bi počivalo na istom jeziku, zajedničkoj književnosti koja se vezuje za jugoslovenske pisce, i njihovim mislima… Imamo pisce, intelektualce i mislioce, koji su svi imali ideju o nekoj boljoj zemlji i boljem svetu, i kako u životu to nisu uspeli da postignu, ova dvojica su odlučili da im daju još jednu priliku – ali na pozornici, u jednoj književnoj republici“, dodaje reditelj.

Izvođači „Urotnika“ su Katarina Žutić, Dejan Dedić, Marko Grabež, kao reditelj Boris Liješević, i pisac Igor Štiks.

U komadu imamo, kaže pisac Igor Štiks, susrete različitih pisaca, različitih generacija, koji su imali različita iskustva i različite poglede na sebe, svoja društva i konačno – na budućnost.

„Bogdan Bogdanović je jedan čarobnjak koji ukida granice prostora i vremena kako bi ih spojio zajedno za jednu urotu u koju želi da ih povede. Ta urota se temelji na onome što je moć književnosti i moć imaginacije drugog, drugačijeg, jedne nove utopije“, navodi on.

Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!