Kardifska filharmonija uklonila dela Čajkovskog sa repertoara

Kultura 09. mar 202222:0081 komentara
Podeli:
Izvor: AFP PHOTO /Vienna Philharmonic Orchestra/Dieter NAGL

Kardifski filharmonijski orkestar uklonio je sa repertoara dela ruskog kompozitora Petra Iliča Čajkovskog, javio je BBC.

Velški orkestar saopštio je da „u ovo vreme ne bi bilo prikladno“ izvoditi muziku Čajkovskog, nakon što je ruska vojska započela specijalnu operaciju u Ukrajini. Odluka znači da se „Uvertira 1812“ više neće svirati u „Sent Dejvids holu“ na 18. mart.

Velški torijevski poslanik u parlamentu Velike Britanije Fej Džons reagovala je na odluku okrestra, napomenuvši da je „Putin neprijatelj, a ne Rusija“.

Glavni dirigent Minhenske filharmonije Valerij Georgijev otpušten je zbog toga što nije osudio rusku operaciju. On je morao da podnese ostavku na funkciji počasnog predsednika Međunarodnog festivala u Edinburgu, izbačen je sa turneje pet konerata Bečke filharmonije u SAD, a sa njim je prekinula kontakt i Roterdamska filharmonija, navodeći kao razlog „nepremostive podele“ između njega i orkestra.

Osim njega, sopran Ana Netrebko odustala je od angažmana u Metropolskoj operi, jer nije htela da javno odustane od podrške Putinu.

Komentari

Vaš komentar