„Kao da kraj nije ni sasvim blizu” u Bitef teatru

Kultura 13. jan. 202116:23 > 16:291 komentar
Podeli:

Premiera predstave „Kao da kraj nije ni sasvim blizu”, po tekstu Maje Pelević, a u režiji Nikole Zavišića, održaće se 15. januara u Bitef teatru.

Predstava je, kako navode autori, inspirisana suptilnim prebacivanjem sveta, odnosa i ljudskih interakcija u digitalnu realnost, pokušajem promišljanja nekih novih oblika suživota i zajedništa čoveka i mašine u najintenzivnijim vremenima koje smo iskusili do sad.

Ovo specifično teatarsko delo između je instalacije i predstave, dodaju autori, i kao „vizuelni haiku sa elementima virtuelne realnosti“, a predviđeno je za publiku od pet osoba.

Publika je ujedno i izvođač ove predstave, a ceo tim okupljen oko projekta zajedno je učestvovao u stvaranju njenog koncepta.

„Publika od petoro ljudi će imati priliku da iskusi virtuelno putovanje kroz moguće nove svetove oko i unutar nas samih. Kroz interaktivnu igru trenutnog zajedništva koje se uspostavlja u mikrostrukturi pozorišnog čina, publici se daje prilika da istovremeno bude izvodjač, posmatrač i učesnik birajući ugao gledanja. Koristeći virtuelnu realnost, audio-vizuelne instalacije i tekst, odnosno glas koji poziva na učestvovanje, ovaj čin postaje poziv na makar i malu, neprimetnu ličnu revoluciju“, navodi se.

Maja Pelević, autorka teksta, rekla je da su autori probali da istraže neku buduću realnost i nove oblike suživota i zajedništva čoveka i mašine, a u kojem će one biti naši saveznici.

„Probali smo da istražimo neku buduću realnost u kojoj ćemo živeti srećno ili nesrećno sa mašinama, da prikažemo neku drugačiju realnost u kojoj su te mašine naši saveznici i gde smo odlučili da živimo u nekoj simbiozi sa njima“, rekla je autorka teksta Maja Pelević.

Autorski tim predstave čine: Maja Pelević (tekst), Nikola Zavišić (režija), Filip Mikić (video i VR), Anja Đorđević (kompozitor), Mina Strugar (produkcija zvuka), Jelena Piljić (asistentkinja režije i video produkcije), Sanjin Ćorović (asistent video produkcije) i Katarina Vojnović (organizatorka).

Komentari

Vaš komentar