Kako da deci Sofokle bude zanimljiviji od Kristijana, umetnici o razvoju kulture

Kultura 21. jan 202109:208 komentara
Izvor: Shutterstock

Kultura u Srbiji se već duže vreme nalazi u ozbiljnom problemu a izbijanjem pandemije korona virusa tokom 2020. godine "gurnuta je u pravu krizu", ocenila je kompozitorka Ivana Stefanović.

„Pandemija korone je samo otvorila prostor pun nerešenih pitanja, odsustva strategije, ideje, vizije i želje da se stvori društvo sa snažnim kulturnim potencjalom“, rekla je Stefanović za agenciju Beta.

Stefanović je dodala da je u krizi i obrazovanje u Srbiji, jer, kako je kazala, obrazovanje je „karika koja nas povezuje sa kulturom“.

„Zamislimo one koje su danas deca. Šta će oni za deset godina podrazumevati pod pojmom kulture?“, upitala je ona.

Govoreći o tome šta je to što treba da se promeni da bi se stanje u kulturi popravilo, Stefanović je kazala da mora da se promeni kultura čitave sredine.

„Od načina javne komunikacije, ukidanje korišćenja kupljenih diploma, počasnih članstava u strukovnim udruženjima osobama koje nisu iz struke…“, rekla je ona.

Književnica Ljubica Arsić rekla je da čovek u ranoj mladosti mora da se vaspitava o kulturi, jer „ne treba da očekujemo da će nešto da se promeni kod odraslog čoveka“.

„Nije moguće da odraslog čoveka naučimo da ne baca flaše u reku ili da sluša Baha, a ne da uživa u Grand paradi“, rekla je ona.

Pisac Enes Halilović je dodao da već u detinjstvu čovek mora da se uči da bude kulturan i obrazovan – „da deci Sofokle bude zanimljiviji od Kristijana (Golubovića)“.

Upitan kako vidi razvoj kulture u 2021. godini, direktor izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović rekao je da treba stvarati i razvijati kulturne navike i potrebe, jer „bez istinskog kulturnog života i drugačijeg statusa kulture, teško je govoriti o njenom razvoju u Srbiji“.

Komentari

Vaš komentar