Jovi Radovanoviću uručena nagrada „Nišvila“ za životno delo

Kultura 11. avg 202120:14 3 komentara
Južne vesti/C.S.

Frontmenu grupe Sedmorica mladih Jovi Radovanoviću uručena je danas nagrada za životno delo koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim muzičarima.

Kako je prilikom dodele u Gradskoj kući istakao direktor niškog džez festivala Ivan Blagojević, grupa Sedmorica mladih je počela kao disksilend ansambl, ali je potom u svoj repertoar uvrstila i džez, prenosi portal Južne vesti.

„Oni su obišli svet, ušli u Ginisovu knjigu rekorda, a jedan čovek koji je bio frontmen benda bio je izuzetno značajan kako za popularizaciju benda tako i za popularizaciju džeza. Pre svega kao svirač klarineta i saksofona, a onda i kao glumac i animator koji je približio u ono vreme Jugoslovenima džez muziku“,  rekao je Blagojević.

Laureat nagrade Jova Radovanović je ovo priznanje primio od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i zahvalio se niškom festivalu što su pratili rad Sedmorice mladih i procenili da zaslužuju ovo priznanje.

„Nagrada je na neki način potvrda da ono što radiš dobro radiš i da si na dobrom putu, ali nagrada je i obaveza da morate i sutra da budete još bolji i kvalitetniji. Što se mene i mojih drugara tiče iz Sedmorice mladih, siguran sam da smo bili na dobrom putu, ali što se obaveze tiče jedino nam ostaje da što duže uživamo u ovoj nagradi“, rekao je Radovanović.

Legendarna grupa Sedmorica mladih osnovana je pre 62 godine u Beogradu, a tokom svoje dugogodišnje karijere, ansambl je snimio 30 singl ploča i više od 10 LP ploča, a poslednji koncert imali su u Sarajevu, u maju 1991. godine. Grupa je zvanično prestala da radi osam godina kasnije.

Tokom trajanja članovi grupe su se istakli kao vrhunski zabavljači, te su bili zaštitni znak Radio Televizije Beograd. Album Sedmorice mladih „Kad sveci marširaju“ retrospektivno je objavljen 2007. godine.

Prvu postavu nezaboravne grupe činili su Ljubiša Milić, Zoran Zarije Raković, Vladislav Vasilić, Nebojša Dančević, Milutin Vasović, Ljubiša Stošić i Branislav Todorović, a kasnije se priključio Jova Radovanović, kao i Nebojša Kunić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare