Jedinstven muzej, ali i administracija – da li eksponati Nišvila mogu da ostanu?

Kultura 18. maj 202218:09 > 22:00 2 komentara
Nišvil / Promo

Niš ima jedinstveni džez muzej, jedan od samo dva u Evropi, ali i jedinstvenu gradsku administraciju iznad sebe koja, po svemu sudeći, ne razume muzejski koncept.

U tom gradu je nastavljena komična epizoda u odnosima na relaciji gradska administracija-džez festival Nišvil. Desio se obrt, pa je prema saopštenju fondacije ovog festivala, muzejska postavka ispred ulaza u jedan od samo dva evropska džez muzeja zapravo bezopasna, iako je pre nekoliko nedelja, ista služba upozorila upravu muzeja da će „zbog opasnosti po komunalni red“ eksponati muzeja koji se nalaze ispred ulaza morati da budu uklonjeni.

Povezane vesti

„Komunalna policija opštine Crveni Krst, u čijoj je nadležnosti niška Tvrđava, obavestila je Nišville fondaciju da su eksponati od stiropora i ostali predmeti za koje se najpre procenilo da su opasni po komunalni red bezopasni i da mogu ostati ispred džez muzeja“, saopštila je fondacija ove niške džez manifestacije.

Dodaju da „folksvagen buba“ i „trabant“ sa slikama izvođača prethodnih izdanja festivala, kao i makete kontrabasa i saksofona od stiropora i koncertna bina, mogu ostati i nadalje ispred muzeja.

Ali, ni to razumevanje nije bezuslovno, zato što navode da je ostanak moguć – ukoliko Nišville dobije odobrenje za zauzeće javne površine.

Nišvil / Promo

„Drugačije rečeno, ako se plati zakup pomenutog prostora na način kako to rade kafići pored muzeja za svoje letnje bašte, tako naši muzejski eksponati mogu da ostanu. U protivnom, biće uklonjeni“, pojašnjava Nišvil fondacija.

U saopštenju se dodaje da će se Nišville, najpre, za uslove korišćenja javne površine, odnosno prostora ispred džez muzeja, obratiti Upravi za Imovinu Grada Niša, kojoj inače redovno plaća zakup prostorija za muzej, jer smatra da je nelogično da postoje dva „titulara“ u Tvrđavi – jedan za sam muzej, odnosno gradska Uprava za imovinu i drugi, za dolazni prostor do samog muzeja, odnosno opština Crveni Krst.

„Ovo je važno, pogotovo zato što deo ispred muzeja nije deo centralne saobraćajnice u Tvrđavi, već zasebno izdvojeni prostor neraskidivo povezan sa samom zgradom u kojoj je muzej. Takođe, Nišville od svojih skromnih sredstava sve vreme plaća Gradu zakup zgrade za muzej, dok recimo sportska udruženja građana ne plaćaju korišćenje stadiona, sportskih hala i bazena, pa bi izdvajanje dodatnih sredstava za zakup prostora za eksponate svakako dodatno opteretilo festival“, naglasiili su.

Podsetimo da je uprava Nišvilovog džez muzeja „primorana“ da se bavi ovakvim poslovima pod izgovorom komunalne bezbednosti, kako smo nedavno izveštavali, dok uporedo u tvrđavi niko ne rešava problem više opasnih i zapuštenih lokacija, krajnje nebezbednih ili nedovoljno obezbeđenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare