Jedinstven poduhvat umetnika pred publikom – od jedrenjaka do buradi za viski

Podeli:
Izvor: N1

Zbog verovanja da "loša sreća" prati one koji sruše stari, oronuli brod, dvojica umetnika restaurirala su jedan takav i od njega uspeli da naprave burad i flaše za viski. Sve su zabeležili kamerom i dokumentarni film o ovoj njihovoj avanturi biće prikazan sledeće nedelje u Jugoslovenskoj kinoteci. U Galeriji "Hestia" već je u toku izložba posvećena ovom neobičnom poduhvatu.

U galeriji će svi zainteresovani imati priliku da vide kako izgleda avantura od ukrcavanja na jedrenjak, samog jedrenja od Bretanje do Škotske, rasklapanja broda, pravljenja buradi i na kraju viskija.

Kustoškinja galerije Neva Lukić za N1 kaže da su u pitanju internacionalni umetnici – Francuz Maxime Berthou i Slovenac Mark Požlep i da se oni nisu poznavali pre avanture, ali da su obojica radili projekte vezane uz more, a kao deca sa porodicama su se bavili jedrenjem.

Oni su od Bretanje do Škotske putovali na starom jedrenjaku iz 1941. godine i preplovili su i Lamanš.

Lukić ističe da postoji verovanje da se brodovi ne uništavanju, da je u pitanju praznoverje, pa otud i groblje brodova u Francuskoj, sa kojeg su umetnici izvukli jedrenjak i pet meseci ga restaurirali uz pomoć stručnjaka.

Kada su došli na cilj puta, oni su rasklopili jedrenjak i napravili burad za viski. Inače, jedrenjaci se često prave od istog tipa hrasta specifičnog za jednu šumu u Francuskoj koja ima stari hrast kitnjak bele boje, koji je dobar za izradu jedrenjaka, ali i bačvi za viski.

Umetnicima je od Bretanje do Škotske trebalo više od mesec dana da doplove, 733 milje su ukupno preplovili i zbog toga su nastale 733 flaše za viski.

Film o ovom umetničkom projektu biće prikazan 26. maja u Kinoteci u 20 sati, a izložba u galeriji „Hestia“ traje do 5. juna. Organizovan je i grupni obilazak za publiku u galeriji 4. juna, u 13 sati, kada će ih voditi stručno vođstvo.

Komentari

Vaš komentar