Jagoš Marković: Ovo je apokalipsa duha i sistema vrednosti

N1

Reditelj Jagoš Marković ocenjuje da je u celom svetu došlo do apokalipse duha i sistema vrednosti, da se nikada više nije govorilo o toleranciji i empatiji, a da ih nikad manje nije bilo... Navodi da je ostao svoj i slobodan jer nije imao drugu opciju. I ističe da ga i dalje opčinjava pozorište.

Jagoš Marković rekao je, u emisiji Newsnight, posle premijere Šekspirovog Magbeta u njegovoj režiji, i rekao da će zauvek pamtiti tu premijeru zbog njegove zahvalnosti, „zahvalnosti zbog aplauza“ koji je dobio. Nema sektora koji nije goreo za ovu predstavu, kaže sagovornik N1, dodajući da je reditelj bez drugih – ništa. „Ja sam sada ispunjen lepotom našeg zajedništva, mene i dalje opčinjava pozorište“, naglašava.

U intervjuu za N1 govorio je i generalno o upadanjima u zamke sopstvenog vlastoljublja. „Jako je važno da smo što je više moguće okruženi iskrenim ljudima, koji će nam reći kad smo najniži deo sebe okrenuli… Mira Stupica je govorila – „ima mnogo nas u nama“… (Da nam kažu) Kad smo onaj šut iz nas izvadili… A te ljude najčešće mi sami oteramo od sebe, kad upadnemo u fazu da verujemo da smo ono što nismo“, naveo je.

Marković ocenjuje da na celoj planeti vlada ludilo i da je srušen sistem vrednosti. „Ovo je apokalipsa duha i sistema vrednosti… Sigurno se desila. Svako misli da je potcenjen, a da je onaj drugi precenjen. Malo ljudi znam koji misle da onom čoveku pored pripada to mesto koje ima, sada pričam o društvenom statusu. Vidite koje je to samoljublje i volja za moći. Dučić je rekao „sva su poređenja kobna“, “ podsetio je poznati reditelj, dodajući da su njega stavili na mesto na kom se nalazi i da pola veka misli kako to da opravda.

Prođe ovaj vladar, prođe onaj vladar, stalno se nešto čeka s njima, i prođe i naš život, kaže Marković, dodajući da ne treba kukati i žaliti se: „Neće nikad doći bolje vreme u kom će doći pravde – ne, to je u nama, to moramo sami. Svi su ti vladari i suvladari pokazatelji našeg kolektivnog delovanja – mi to biramo, mi to glasamo“.

Naglašava odgovornost i slobodu – za koje kaže da su povezane. Marković dodaje da su za njega kukanje, žaljenje, suđenje „sve delikti spram duše i duhovnosti“ koja je potpuno prognana. „Nikad više priče o toleranciji, nikad manje tolerancije… Empatija – i ta reč je u modi, sve je empatija a nigde empatije“, istakao je.

Preispitivanje i strogost prema sebi nas čuva, dodaje Marković.

Reditelj se jednom prekrstio pred kioskom, jer kako kaže, ono što je video je afirmacija nasilja. „Govorim da se ne damo kontaminirati, da se ne damo trovati, a da je trovanje otgromno sa svake strane, to je zlo“, dodaje.

Kaže da je slobodan i svoj i da je takav jer nema drugu opciju. „Nemam drugi model, takvi su mi moji Markovići, otac, đed, ja drugačije ne mogu, ni po kojoj ceni. Tu nema moje zasluge. Meni je biti slobodan i svoj – pitanje opstanka, a život je hteo da ja dobro prođem… Tu nema moje zasluge“, zaključio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare