Izložba „Umetnost i vino“ na festivalu šumadijskih vina u Topoli

Podeli:
Izvor: Promo

Izložba "Umetnost i vino"u okviru sedmog festivala šumadijskih vina, koja i ove godine, u Vinogradarevoj kući u Topoli, okuplja 28 uticajnih umetnika različitih generacija i senzibiliteta, biće održana 12. juna u 15 časova.

Umetnici će se predstaviti svojim delima na zajedničku temu – simbioza umetnosti i vina, raznorodnim medijima, a sopstvenim poetikama.

Jedinstvena smotra, likovna izložba sadržajno povezana sa vinskim potencijalima Šumadije – festivalom šumadijskih vina, vremenom je postala jedan od najradosnijih i najposećenijih događaja u ovom delu Srbije.

Povezane vesti

Održava se osmi put, zahvaljujući entuzijazmu organizatora, i samog umetnika, vajara Nebojše Savovića Nesa, i uz veliku i nesebičnu podršku „Udruženja vinara Šumadije“. Jer, i proizvodnja vina je sama po sebi jedna vrsta umetnosti.

„Hedonistička sinteza pića bogova i individualnog stvaralaštva, i ovog puta je plodonosno urodila likovnim delima – slikama, mozaicima i skulpturama, piše Maja Živanović, istoričar i novinar i dodaje:

„Selektirani radovi, kvalitetom i raznolikošću umetničkih viđenja, na najbolji način prenose taj neraskidivo-inspirativni suživot povezivanja čoveka i prirode, individualnog likovnog stvaralaštva i uživanja u vinu. Vinari znaju da je uspeh kada se ostvari arhaičnost u ukusu vina, a to važi i za likovna dela, koja moraju da počivaju na tradicionalnim vrednostima.

Izvor : Promo

Kako Živanović objašnjava, kroz različite, a opet objedinjene motive, predstava mrtve prirode, pejsaža plodnih vinograda i scena iz svakodnevnog života, ali i mitoloških, antičkih i fantastičnih prizora, imamo retku priliku da na jednom mestu sagledamo na koji to način neki od najboljih umetnika Srbije doživljavaju nektar bogova“.

Izložbu upotpunjuje atraktivan katalog, sa svim učesnicima manifestacije. Takmičarski duh postiže se nagradom Stručnog žirija, koja je ustanovljena pre dve godine. Dosadašnji dobitnici su slikari Slavko Krunić i Milan Miletić.

„Kuriozitet je i da posetioci glasaju, tako da se od 2018. godine dodeljuje i nagrada publike, koju je, dva puta uzastupno „odneo“ slikar Vasa Dolovački. Prošle godine, srca publike, a samim tim i nagradu, osvojila je slika Jasne Opavski, dodaje Živanović.

U odličnim vinima je istinsko blaženstvo, koje doživljavamo i u vanserijskom likovnom stvaralaštvu. „Umetnost i vino“ doprinosi da Šumadija postane važno turističko odredište, objedinjujući baštinu kraljevskih vina koja se neguje na ovom tlu, kao i reprezentativna likovna dela.

Komentari

Vaš komentar