Izložba o Ani Frank u XIV gimnaziji, učenici vode kroz postavku

Kultura 04. okt 202113:45 > 14:25 0 komentara
Ana Frank
Website Anne Frank Stichting, Amsterdam

Izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ otvorena je u prostorijama XIV beogradske gimnazije u ponedeljak, a učenici ove škole vodiće zainteresovane kroz njenu postavku naredne dve nedelje.

Izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ u XIV beogradskoj gimnazijiIzložbu organizuju Edukativna debatna mreža Otvorena komunikacija (Beograd) u saradnji sa Kućom Ane Frank (Amsterdam) i XIV beogradska gimnazija, kaže za Danas Maja Keskinov, nastavnica filozofije u ovoj školi i dodaje da je dvadesetoro učenika, koji će umesto kustosa voditi zainteresovane grupe učenika prošlo pripremni trening za vršnjačke vodiče kroz izložbu.

Prema njenim rečima, priča o sudbini Ane Frank, jevrejskoj devojčici koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu na ovoj izložbi biće predstavljena kroz 32 panoa opremljenih retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života, te isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu.

„Originalnoj postavci postavci, koju čini 32 panoa pridruženo još sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru Historija Istorija Povjest projekta po originalnoj metodologiji koju je patentirala Kuća Ane Frank“, skreće pažnju Maja Keskinov i dodaje da se ovaj deo postavke bavi istorijom Srbije i regiona.

„Ovih sedam panoa prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama. Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika“, ističe Maja Keskinov.

Putujuća izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ obišla je više od 300 lokacija u celom svetu, a u različitim gradovima u Srbiji je imala više 13 uspešnih prezentacija.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije i usmeren je na promociju inovativnih tehnika i metoda učenja istorije po uzoru na one koje koristi Kuća Ane Frank. Te metode odlikuju se podsticanjem debate i preispitivanja uzroka istorijskih događaja i činilaca i vode njihovom objektivnijem sagledavanju, kao i razumevanju njihovog značaja za izazove koje nosi budućnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!