Izložba „Između“ rediteljke Emilije Gašić u Parobrodu

Kultura 25. feb 202120:12 0 komentara
Printscreen / Emilija Gašić

Izložba ,,Između’’ filmske rediteljke i direktora fotografije Emilije Gašić u toku je u Ustanovi kulture Parobrod.

Kroz kolekciju analognih fotografija snimljenih poslednjih deset godina u putu između svakojakih stanica, gradova, zemalja, tokom šetnji i metro vožnji – posetioci mogu da zavire u nerežirane putešestvije vizuelne umetnice Emilije Gašić na relaciji Vrnjačka Banja – Beograd – Njujork i još nekih gradova između .

Emilija Gašić je rođena u Kraljevu, 1991. Diplomirala je režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, a masterirala kameru na Njujorškom univerzitetu i Tiš školi umetnosti, koju su svojevremeno pohađali i legendarni Martin Skorseze, Spajk Li, Džim Džarmuš a i Kloe Žao.

Njeni višestruko nagrađivani kratki filmovi su obišli svetske festivale, sa najskorijim kratkim filmom „Čekanje“, čija je premijera održana na 66. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma, osvojila je brojne nagrade u Srbiji, Japanu i Indoneziji a film je bio i prikazan na festivalu koji kvalifikuje prijavu za Oskara – Kisa filmskom festivalu u Izmiru.

Pored Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, Emilija je snimala filmove u Francuskoj, Norveškoj i Češkoj. Dobitnica je „Nikon storitelers“ nagrade, a nominovana je i za prestižnu Volker Bahneman nagradu za neverovatna postignuća u filmskoj fotografiji. Emilija je imala i priliku da sarađuje sa našim poznatim glumcima kao što su Tanasije Uzunović, Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jasna Đuričić, Goran Bogdan, Nada Šargin i mnogi drugi. Njen najskoriji snimateljski poduhvat ,,Ne radi lift” (original: Out of Order) u režiji Brendona i Kameron Laventur je dobio nagradu na ,,Workers Unite” festivalu dok ga je naša publika mogla videti na ,,Festivalu Srpskog Filma Fantastike” u novembru 2020. godine, navodi se u najavi izložbe.

Emilija Gašić kao scenarista, reditelj i direktor fotografije u Njujorku živi i radi već skoro pet godina, gde trenutno razvija dugometražni film ,,78 dana”.

Uvid u njeno „kinematografsko oko“ publika može steći upravo uoči posete izložbi ,,Između’’, između stakla, između senke i svetlosti, dva sveta, sela i grada, fantazije i stvarnosti, kretanja i statičnosti, jutra i mraka, navodi se.

Izložba je otvorena do 3. marta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!