Izložba „Fantastičnih 6“ u Smederevskoj Palanci

Kultura 28. sep. 202118:15 > 29. sep. 2021 16:51
Podeli:
Izvor: N. Babić/V. Popović/privatna arhiva

Grupa "Fantastičnih 6", koju čine: Milan Tucović, Željko Tonšić, Zoran Velimanović, Željko Đurović, Vladimir Dunjić i Sergej Aparin, predstaviće se ponovo publici u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, u četvrtak, 30. septembra.

Grupa slikara objedinjena izložbama i projektom „Fantastičnih 6“ postoji od 2016. godine. U njoj su okupljeni renomirani stvaraoci i višedecenijski prijatelji.

Raznorodna dela ovih autora izlagana su na zajedničkim postavkama u Beogradu, Kragujevcu i Užicu, viđena od strane više od 8.000 zaljubljenika u umetnost figurativnog, nadrealnog i vanpojavnog.

„U pitanju su savremeni umetnici, odavno prepoznati od strane likovne javnosti i kritike. Dvojica su nas, nažalost, prerano napustila – Željko Tonšić i Milan Tucović. Zato je ova izložba retka prilika da se na jednom mestu ponovo sintetizuju njihovi radovi i energije koju nose“, navodi Maja Živanović, novinar i likovni kritičar.

Postavkom umetničke grupe „Fantastičnih 6“ sintetizovana su dela nekih od najznačajnijih srpskih slikara 21. veka, koji su ugled stekli postepeno, kroz decenije – predano i kontinuirano, strpljivim radom.

„U svetu trivijalnosti i efemernosti, ovi umetnici su ličnim umetničkim izrazom, koji povezujemo s fantastičnim i metafizičkim, stvorili jedno meta-vreme, koje razumemo i volimo na osoben način, dodala je Živanović.

Komentari

Vaš komentar

<