Izbori u SANU: Šijan, Mijač i Bajić prošli, Goran Marković nije

Kultura 11. jun 202117:47 21 komentara
Goran Marković, Slobodan Šijan i Dejan Mijač. Foto: Arhiva Nova.rs

Mrđan Bajić, Dejan Mijač, Slobodan Šijan, Aleksandra Vrebalov, Miodrag Tabački, Branimir Karanović, Petar Mitković i Borislav Stojkov kandidati su Odeljenja umetnosti za dopisne članove SANU, dok Goran Marković, Ivana Stefanović, Zoran Erić, Srđan Hofman i Milan Mihajlović nisu dobili podršku ovog odeljenja, potvrđeno je portalu Nova.rs.

„Neka ide kako ide“, bio je jedini komentar pozorišnog reditelja Dejana Mijača na to što je jedan od osam kandidata Odeljenja umetnosti SANU za akademika.

Upravo će se njegovo ime, uz vajara Mrđana Bajića, kostimografa, scenografa i profesora Miodraga Tabačkog, filmskog reditelja Slobodana Šijana, grafičara Branimira Karanovića, kompozitorke Aleksandre Vrebalov i arhitekata Borislava Stojkova i Petra Mitkovića naći na izbornoj skupštini SANU koja je zakazana za 4. decembar, objasnio je za Nova.rs akademik i slikar Dušan Otašević, inače zamenik sekretara Odeljenja umetnosti Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Ti kandidati su dobili podršku Odeljenja umetnosti. Sada ti naši predlozi malo stoje, materijal o njima je dostupan u Odeljenju umetnosti. I svi zainteresovani akademici iz drugih odeljenja mogu da vide taj materijal i steknu neki utisak o našim kandidatima za dopisne članove. To je vrlo korisno i dobro, kao što ja, ako sam zainteresovan, mogu da vidim materijal o kandidatima za Odeljenje matematike, fizike, jer ih dobro ne poznajem, niti imam uvid u njihov rad. Naravno, imena iz domena umetnosti su naširoko poznata, ali je to korisno svim akademicima da vide obrazloženje Odeljenja za svoje kandidate“, kazao je.

Podršku Odeljenja nisu dobili, kako je potvrdio Otašević, filmski i pozorišni reditelj i profesor Goran Marković, kompozitori Srđan Hofman, Ivana Stefanović, Zoran Erić i Milan Mihajlović. Iako nisu prošli glasanje na Odeljenju umetnosti, time nije, kako precizira sagovornik Nova.rs, „zapečaćena sudbina“ ovih kandidata kada je u pitanju eventualno članstvo u SANU.

Kandidati za izbor u SANU biraju se po dva kriterijuma – jedni idu dalje dvotrećinskom većinom, odnosno podrškom resornog odeljenja, a drugi sa natpolovičnom većinom i iza njih ne stoji odeljenje koje ih je izglasalo.

Prethodno su podršku za Izbornu skupštinu na Odeljenju jezika i književnosti dobili Miodrag Loma, Milivoj Nenin i Mihajlo Pantić.

Od osam odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti najmanji broj akademika imaju Odeljenje društvenih nauka, samo sedam, i Odeljenja tehničkih nauka i umetnosti – po 12.

Ukupno je predloženo 37 kandidata za nove dopisne članove SANU, a koliko će biti izabrano znaće se 4. decembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare